Чому ластівки низько літають

Чому ластівки низько літають

Ластівки — народний «барометр»: якщо вони літають низько — буде дощ. Прикмета вірна на 100%. Пояснення ж цього факту досить просто: ластівки слідують за своєю їжею — дрібними літаючими комахами.

Інструкція

Ластівки взагалі-то літають низько не завжди, а лише перед дощем, у похмуру погоду. Широко відома народна прикмета — «ластівки літають над землею — до дощу» — завжди підтверджується на практиці. А в гарну, сонячну погоду ластівки миготять високо в небі. Вони практично живуть в повітрі, вкрай рідко сідаючи на землю. Воліють сідати на дроти, звідки їм легше злетіти. Навіть п’ють ластівки на льоту, роблять глотки води, пролітаючи над водоймою.

Справа в тому, що ластівки — комахоїдні птахи, і харчуються вони виключно літаючими комахами. У ясну погоду висхідні від землі потоки теплого повітря піднімають вгору і всіляких мошок, мух, комарів, гедзів і інших крилатих комах. Там їх і ловлять ластівки, харчуючись самі і викармлівая своїх пташенят.

Перед дощем ж вологість повітря підвищується, на крилах комах конденсуються мікроскопічні крапельки вологи, за рахунок чого крила важчають і комах стає важко підніматися високо від землі. Доводиться їм літати зовсім низько над поверхнею землі або води, а слідом за ними (за своєю їжею) знижуються і ластівки. Людям дрібні комахи на зразок мошок і комарів не видно, а ластівки добре помітні; так і виникла народна прикмета.

Комах для прожитку ластівкам потрібно багато, щоб заповнити власні енергетичні втрати та ще нагодувати пташенят. До гнізда ластівки спускаються сотні разів за день, приносячи в дзьобі не одне, а кілька комах. Зрозуміло, чому ластівки змушені слідувати за комахами: мошки високо в повітрі — і ластівки високо, мошки низько — і ластівки над землею.

Гнізда ластівок розташовані в таких місцях, звідки птахи легко можуть злетіти у повітря: в обривах, крутих схилах ярів або під дахами будинків.

Харчуючись літаючої мошкарою, ластівки, природно, не можуть у нас зимувати і рано восени відлітають на південь, в Африку та Південну Азію.