Чому у слона довгий хобот

Чому у слона довгий хобот

Слон — найбільша тварина в світі. Головна їхня особливість — довгий ніс-хобот, яким травоїдний велетень може збирати плоди, рвати листя з високих дерев і набирати воду, а ще видавати гучний трубний звук.

Інструкція

Дикі слони харчуються рослинною їжею, а саме плодами і листям, корою дерев, травою. Слони, які живуть в неволі, не відмовляються від цукерок, печива і хліба. Цим великим тваринам необхідно дуже багато води, щоб підтримувати нормальний гідробаланс в організмі. За день слон випиває до 300 літрів води і з’їдає близько 300 кг їжі.

Відмінною особливістю слонів є довгий хобот. Далекі предки слонів жили в болотах і хобот, тоді дуже маленький, дозволяв їм дихати під водою. Після мільйонів років еволюції слони вийшли з боліт і збільшилися в розмірах, хобот подовжився як наслідок адаптації до життя.

Хобот — чутливий орган з хапальними рефлексами, що складається з безлічі м’язів. Їх близько 40000, що робить цей довгий відросток дуже сильним і гнучким. Хобот виконує велику кількість функцій, будучи для слона тим же, що руки, ніс, губи і язик для людини.

Хоботом слон зриває листя і плоди з дерев і кущів, збирає траву в себе під ногами, набирає воду з водоймища, кладе їжу і вливає воду в рот, поливає себе під час спеки, обмацує предмети, видає характерний звук трубний і використовує в якості захисту. Крім того, малюки-слоненята тримаються своїм хоботком за хвіст йде попереду слона.

Збираючи їжу, слон обмацує і обнюхує її за допомогою хобота і лише потім зриває і відправляє в рот. Велетень обожнює солодке їжу і вибирає солодкі плоди, наприклад, банани. У неволі він не відмовляється від яблук, моркви і цукерок. Існує хибна думка, що слон п’є за допомогою хобота, насправді він просто набирає воду, а потім направляє її в рот.

Африканські слони під час сильної спеки або довгої відсутності дощів освіжають себе водою з водоймищ, закидаючи хобот за голову і поливаючи воду на спину. Коли слон видає трубний звук, він поширюється на кілька кілометрів. Таким чином слони дають один одному знати, де вони знаходяться.

Слон використовує хобот як захист себе і своїх дитинчат від нападу хижаків. Одним ударом він може вбити супротивника або переламати йому кістки.

Існує неофіційний свято, День Слона, який відзначається по всьому світу 30 листопада. Його іноді називають «Слоноуін», в цей день проводяться різні заходи, присвячені слонам. Крім того, 22 вересня відзначається всесвітній День Захисту слонів, в який захисники тварин намагаються залучити людей до проблеми зникнення цього виду.

У Таїланді Слон — священна тварина, тому свято Слона відзначається по всій країні. Проводяться церемонії з буддистським обрядам, а слонам надається святковий обід. У цей день в країну надходить безліч іноземних туристів, що істотно впливає на поліпшення економіки.