Куди відлітають дикі гуси і качки


 

Гуси і качки відносяться до сімейства качиних. Ці птахи надзвичайно широко поширені, є об’єктом мисливського промислу. Багато видів гусей і качок перед настанням холодів мігрують у більш теплі краї. А куди саме відлітають дикі гуси і качки?


      Сірий гусак — прабатько всіх порід домашніх гусей. Цей птах займає величезний ареал: вона живе в помірному поясі Євразії від Лапландії до Далекого Сходу. Зимові ж місяці гуси проводять у більш південних широтах — від Середземномор’я до Індії та Китаю.

Білий гусак мешкає у високих широтах Північної Америки. Іноді гніздиться і на сході Євразії — Чукотці, острові Врангеля. Колись він був там дуже широко розповсюджений, тепер же його чисельність помітно знизилася. На зиму білий гусак летить в Мексику, південні штати США — Флориду, Техас, Джорджію, Каліфорнію, Луїзіану, а також на острови Вест-Індії. Іноді може зимувати в південних районах Китаю і Японії.

Нільський або єгипетський гуска, що мешкає на території Єгипту та Судану, нікуди не летить, оскільки клімат в тих місцях цілий рік теплий, і ця птиця завжди забезпечена їжею — комахами, черв’яками, рибою.

Найпоширеніша з диких качок, які населяють Росію, — крижень, прародителька всіх домашніх качок, що отримала свою назву через характерних крякають криків. Цей птах дуже яскраво, ефектно розфарбована — голова і частина шиї в самців смарагдово-зеленого кольору, грудка бура, спина і боки строкаті з білими, чорними і коричневими плямами. Але така яскрава забарвлення властива тільки самцям крякви, та й то лише у шлюбний період, після нього оперення стає непоказним, сіро-коричневим.

Ареал крякви виключно великий — вона мешкає практично на всій території Євразії, більшій частині північної Америки і півночі Африки. Ті крякви, які живуть у північних широтах (у тому числі, на території Росії), перед настанням холодів збираються у великі зграї і відлітають на південь. Головним чином, вони зимують в європейських країнах Середземномор’я, таких як Греція, Іспанія, Італія. Але деякі крякви долітають і до півночі Африки і навіть до Індії.

Серед більш дрібних видів качок найбільш широко поширений чирок-трескунок. Він мешкає майже на всій території Європи (не зачіпаючи лише самі північні області), а також в деяких районах Азії. Перед настанням холодів чирок-трескунок відлітає зимувати в південні райони Азії, а також в північну і північно-східну Африку, лише трохи не долітаючи до екватора.