Куди відлітають качки


 

Ще зі шкільної лави діти дізнаються, що взимку качки, як і багато інші птахи, відлітають на південь. З часом пізнання в географії ростуть, і стає ясно, що південь — це поняття дуже широке. Зрозуміло, у качок є свої переваги у виборі місця зимівлі.


      Вчені вже давно зайнялися цим питанням. Спершу для того, щоб дізнатися, куди качки відлітають на зиму, птахів окольцовивалі. Метод цей був трудомісткий і не завжди точний: далеко не факт, що окільцьованих качка попадеться на очі іншій орнітологи. Зараз же використовуються більш сучасні методи — радіолокація і телеметрія. На спини птахів прикріплюють невеликі датчики, завдяки яким можна простежити весь шлях, який здійснює качка.

Самая розповсюджений вид качок, які населяють Росію, це крижень. Свою назву вона отримала завдяки видавати характерні звуки. У шлюбний період самці цього виду пернатих розфарбовані досить ефектно: голова і частину шиї смарагдово-зеленого кольору, бура груди, строкаті спина і боки з білими і коричневими плямами. В інший час самці і самки крякви пофарбовані в непоказний сіро-коричневий колір.

Ареал крякви надзвичайно великий. Живуть вони практично у всій Євразії, північній Америці, на півночі Африки. Ті з птахів, хто мешкає в холодному кліматі, на зиму відлітають у бік півдня. В основному, це такі країни, як Італія, Іспанія, Греція. Деякі долітають до північної Африки та Індії.

Качка-мандаринка в шлюбний період — одна з найпривабливіших представниць своєї породи. Самці качки пофарбовані в оранжевий і блакитний кольори, спина у них при цьому зелена з синім відливом. Живуть ці пернаті в Хабаровському і Приморському краї, а також в Амурській і Сахалінській областях. Крім цього птаха мешкають у південному Китаї та Японії, де ведуть осілий спосіб життя. З Росії качках-мандаринки доводиться відлітати на зиму. Для цього вони найчастіше вибирають південь Китаю і Тайвань.

Ще один з найпоширеніших видів качок — це чирок-трескунок. Це невелика темно-бура птах зі світлим черевцем. Самців можна відрізнити по сизо-блакитним плямах на крилах. Птах мешкає практично на всій території Європи, а з настанням холодів переміщається на південь Азії, а також в північну і північно-східну Африку.