Куди відлітають синиці


 

Невеликі зграйки цих яскравих пташок можна побачити практично в кожному російському місті, особливо взимку. У холодну пору року синиці, що живуть зазвичай в лісі, переселяються ближче до людського житла, де їм легше рятуватися від голоду. Якщо ви добре придивіться до цих маленьким пернатим, то можете помітити відмінність у їх оперенні. Справа в тому, що насправді сімейство синиць об’єднує більше шести десятків видів. Декілька видів живуть в Росії, і вони відрізняються не тільки своїм зовнішнім виглядом, а й способом життя.

      В основному ці птахи осілі, і лише частково кочують з місця на місце на відносно невеликі відстані. Але ті особини, які живуть у північних районах, наприклад, в тайзі, восени перелітають на південь. «Південні» синиці, в свою чергу, теж рухаються в тепліші, в порівнянні зі звичайними місцями проживання, райони. От і складається враження, що ці пернаті взагалі нікуди не відлітають.

Найбільше в світі лісових синиць — близько 40 видів. Вони мешкають в помірних і північних широтах Європи, Північної Америки та Азії, хоча зустрічаються і подекуди в Індії та Африці. Ті, які живуть в Європейській частині Росії, в жовтні великими зграями відлітають в південно-західному напрямку. Причому, попереду летять самки і молоді особини, а самці йдуть за ними пізніше.

Великі синиці (вони відрізняються розміром від лісових, але різниця складає всього близько 10 г) живуть в Європі, від Скандинавії до Іспанії та Малої Азії. Є вони і в Азії, на північ Гімалайських гір. Гніздяться вони також у північно-західній Африці і на Канарах. Кочуючими є птахи, що живуть в північних широтах.

Синиці-московки воліють хвойні ліси Європи, але зустрічаються в таких же широтах в Азії і на Далекому Сході. Ці птахи теж восени надходять по-різному. Наприклад, у північній Німеччині вони відносяться до числа перелітних, а також кочових птахів, а в південній, де клімат м’якше, вони оседли. Причому, коли синиці перелітають, вони намагаються не залишати лісові території, намагаючись орієнтуватися на дерева та чагарники.

Болотні синиці, які влітку зазвичай мешкають в листяних лісах, в низинах, поблизу заростей верби, вільхи, очерету або очерету, восени лише частково залишають обжиті місця. Деякі з них не відлітають зі своєї батьківщини навіть у суворі зими. Інші ж знімаються з рідних місць в жовтні і парами або сім’ями рухаються в південному напрямі, а в березні повертаються додому. В цей же час на їх споконвічні території прилітають «заступники» — на півночі Росії — синиця-пухляк, в Альпах — альпійські синиці.

лазоревка, що мешкає в рівнинних листяних лісах Європи, а також у плодових садах і невеликих гаях, теж частково перелітний і кочова птах і частково — осіла. У північних районах вона перелітає сім’ями на південь у жовтні і повертається на початку весни. Але все частіше ці птахи залишаються на місці. На відміну від інших видів, лазоревки не люблять хвойних лісів і воліють не перелітати через великі відкриті простори.

А ось чубаті синиці, навпаки, селяться переважно в хвойних лісах в межах Європи. Цей птах кочує на невеликі відстані восени і навесні.

Хвостата синиця живе в лісах, садах, парках, міських садах. Два підвиди цих птахів поширені від півночі Європи до Греції, від Німеччини і до Японії. Деякі з них залишаються на зиму в звичних місцях, а деякі великими зграями, у супроводі інших синиць, з вересня до березня та квітня кочують у більш теплі райони.