Куди відлітають восени птахи


 

Щороку, коли спадає літня спека, дні стають коротшими, а кількість їжі зменшується, більшість пернатих мешканців північних районів і середньої смуги відправляються в довгий і небезпечну подорож на південь. Різні види птахів здійснюють різні по дальності перельоти.

      Існує дві теорії, що пояснюють щорічний відліт птахів. Згідно з першою, птахи стали відлітати зі своїх звичних місць проживання в пошуках їжі після того, як змінився клімат Землі. Друга ж стверджує, що вони спочатку мешкали в тропічних зонах планети. А коли їх стало занадто багато, відбулося поступове розселення в північні області. Через зимових холодів жити там постійно птахи не можуть. Жодна з існуючих теорій з повною достовірністю не пояснює причину щорічних осінніх перельотів. Можливо, як це часто буває, істина десь посередині. Абсолютно ясно лише одне — вроджений інстинкт так сильний, що пернаті щорічно двічі роблять важке і небезпечне подорож. Так куди ж відлітають птахи?

У середній смузі відліт птахів починається вже в кінці серпня — початку вересня і розтягується майже на два місяці. Першою летить зозуля. Слідом за нею — стрижі і ластівки. Вони, так само як горихвістка і мухоловка, зимують в тропічній зоні Африки. Журавлі, качки, і кулики — в Єгипті. Мухоловки, одуди, солов’ї, іволги — в Африканських саванах. Туди ж відлітають деркач і дупель. Зяблики, шпаки, дрозди, трясогузки, граки летять на південний захід. Вони зимують в Італії, Португалії, Іспанії та Франції. Бекаси — в Закавказзі і на південь. Гуси зимують на Каспійському узбережжі і в Криму. Гусь — гуменник — в Німеччині та Англії. Вальдшнепи — у Франції та Ірландії. Лелеки — в південній Африці. Річкові чайки — на берегах Чорного і Середземного морів.

Як бачите, географія зимівель широка і різноманітна. Маленькі птахи летять зі швидкістю 30 км / ч, ті, що побільше — до 100км / ч і більше. Осінній переліт триває не один місяць. Деякі види за цей час долають більше десяти тисяч кілометрів. А рекордсменом по дальності вважаються крячки, які летять на зимівлю з Північного полюса на Південний. Дальність перельоту цих птахів становить 40 000 км.