Що потрібно для отримання громадянства РФ

Що потрібно для отримання громадянства РФ

Для отримання громадянства РФ потрібно зібрати папку паперів, правильно заповнити кілька бланків та заплатити держмито. Щоб пройти всі етапи процедури без помилок, варто розібратися в документах, які її регулюють, і скласти для себе план дій.

Інструкція

Претендувати на отримання російського громадянства можуть громадяни інших країн, які досягли повноліття (18 років) і володіють дієздатністю. Претендент повинен проживати на території РФ останні 5 років безперервно, мати законне джерело засобів до існування, володіти російською мовою і звернутися з заявою про відмову від іншого громадянства.

Переконавшись, що ви відповідаєте цим вимогам, сходіть в УФМС або в консульство РФ за межами Росії. Вам видадуть бланки для заяв і пояснять, які документи потрібно зібрати.

Заповніть бланки заяви про зміну громадянства у двох примірниках. Текст повинен бути набраний на комп’ютері або написаний від руки російською мовою. Формулюйте відповіді якомога точніше.

Зберіть пакет необхідних у вашому випадку документів. Їх список ви можете знайти в Указі «Про затвердження положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації» або уточнити у співробітника УФМС. Вам будуть потрібні вид на проживання, документ про те, що ви зверталися із заявою про відмову від іншого громадянства. Також буде потрібна довідка про доходи, трудова книжка, довідка з роботи або інші папери, що підтверджують ваше фінансове становище.

Щоб отримати громадянство РФ, ви повинні знати російську мову на рівні, достатньому для усного та письмового спілкування. Ваші знання повинні бути підтверджені документами про освіту на території СРСР чи Росії або в іноземній освітньому закладі, якщо там був курс російської мови. Вказувати на ваше знання мови може сертифікат про проходження тестування з російської мови.

Всі додаються до заяви копії документів повинні бути нотаріально засвідчені. Якщо будь-які документи складені на іноземній мові, забезпечите їх перекладом. Підпис перекладача або правильність перекладу також повинні бути засвідчені нотаріусом.

Прикладіть до зібраних паперів паспорт (з нього буде знята копія), три фотокартки розміром 3х4 см та квитанцію про сплату держмита або консульського збору. Якщо всі документи оформлені правильно, співробітник ФМС прийме вашу заявку. Вона буде розглянута протягом року (у загальному порядку) або в термін до 6 місяців (у спрощеному порядку).

У правилах отримання громадянства РФ існує безліч нюансів. Щоб з’ясувати, як проходити цю процедуру саме у вашому випадку, прочитайте Федеральний закон «Про громадянство Російської Федерації» і Указ «Про затвердження положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації»