Що потрібно, щоб отримати громадянство Росії

Що потрібно, щоб отримати громадянство Росії

24 жовтня 2011 Указом Президента РФ були посилені умови отримання громадянства Російської Федерації. Тепер для того щоб стати громадянином Росії, потрібно отримати посвідку на проживання.

Інструкція

Щоб отримати вид на проживання, необхідно як мінімум рік прожити в Росії за дозволом на тимчасове проживання. Проте такий дозвіл отримати досить складно, якщо в іноземця немає родичів-громадян Росії і немає можливості пред’явити документи, які доводять, що іноземець народився на території РРФСР. У цій ситуації залишається лише нескінченно подавати заяви на включення до квоти видачі дозволів на тимчасове проживання в тому чи іншому суб’єкті Федерації. Єдиним способом отримати цей документ без зволікань є трудовий контракт з роботодавцем на території РФ.

Подавати документи на дозвіл на тимчасове проживання можна безпосередньо після приїзду в Росію у відділення УФМС, але можна обмежитися і візитом в консульство нашої країни в іншій державі або звернутися на сайт www.gosuslugi.ru. Всі документи повинні бути легалізовані і переведені на російську мову. Крім документів, що засвідчують особу, підтверджують національну приналежність (за Програмою переселення співвітчизників) та сімейно-родинні відносини, будуть потрібні і довідки про доходи. Зрештою, наша країна не зобов’язана забезпечувати іноземців, що не надто засобами до існування (за винятком недієздатних громадян, які мають право претендувати на російське громадянство).

Через рік після отримання дозволу на тимчасове проживання можна подавати в УФМС або через сайт www.gosuslugi.ru документи на отримання ВНЖ. Але зробити це зможуть не всі бажаючі. А лише ті, у яких є документи на право користування житловим приміщенням (договір купівлі-продажу або оренди), про що слід потурбуватися заздалегідь. По крайней мере, до тих пір, поки діє дозвіл на тимчасове проживання, яке можна отримати тільки один раз строком на три роки.

І тільки після того, як ВНЖ буде отриманий, іноземець зможе претендувати на російське громадянство, за умови, що він відмовився від громадянства іншої країни, володіє російською мовою в необхідному обсязі і не має матеріальних проблем.