Як читати Шенгенську візу

Як читати Шенгенську візу

Сьогодні все більше людей, вирушаючи на відпочинок, особливо в Європу, сподіваються на власні сили і не вдаються до допомоги агентства для покупки квитків, бронювання номерів або оформлення візи. У багатьох консульствах країн Шенгенської угоди процедура отримання візи максимально спрощена і зрозуміла. Однак мало отримати візу — потрібно її і правильно прочитати, щоб уникнути можливих неприємностей на митниці при паспортному контролі.

Інструкція

  1. Valid for

    У цьому розділі візи вказується територія, на якій віза діє. Якщо віза призначається для відвідування будь-якої з країн Шенгену, тут буде написано «Шенгенські країни» мовою тієї країни, яка видає візу. Якщо віза видається на відвідування тільки однієї країни, то вказують код цієї країни.
  2. From … Until

    Тут вказані дати початку і закінчення терміну дії візи. Перша дата — та, з якою ви можете в’їхати в країну, друга дата — та, до якої країну треба залишити. Не плутайте час видачі візи і час початку її дії. Віза найчастіше видається раніше, ніж починається термін її дії. Подорож ви можете почати в ту дату, яка вказана в полі «From».
  3. Number of entries

    Тут вказується кількість в’їздів, дозволених по даній візі. Варіанти такі: 01 (один), 02 (два), MULT (необмежена кількість в’їздів). У транзитної візи можливий тільки 1 або 2 в’їзду. Коли кількість поїздок вичерпано, віза більше не дійсна для в’їзду, навіть якщо строк її дії не закінчено. Вважається тільки перетин кордонів шенгенської зони — всередині її ви можете переміщатися без обмежень.
  4. Duration of stay … days

    Тут пишуть число днів перебування в країнах Шенгену. Це загальна кількість днів, протягом яких ви можете знаходиться по візі в країні Шенгену, поки триває термін її дії.

    Зверніть увагу, що у візах із термін дії 6 місяців і більше тут позначено число днів, що ви можете провести в країнах Шенгену протягом півріччя. Іншими словами, якщо у візі, виданій на рік, зазначено число днів перебування «30», це означає, що ви можете провести на території Шенгену 30 днів у перші півроку і 30 днів — в другі. Майте на увазі, що в будь взяті півроку в країнах Шенгену ви не можете перебувати більше 90 днів. Це правило відноситься до перебування на території Шенгенських країн в тому числі і за будь-туристичним або гостьовим візами.
  5. Type of visa

    Тут вказують тип візи, який може бути: A (транзитна віза для аеропорту, громадянам РФ в такий не потребують), B (транзитна), C ​​(звичайна туристична, гостьова і так далі віза), D (тривала національна віза).
  6. Issued in, On

    Тут написано місце і дата видачі візи, а саме місто, консульська служба якої видала дану візу.
  7. Number of passport

    Тут вказано номер вашого паспорта.
  8. Surname, name

    Тут вказуються ваші прізвище та ім’я. По батькові або ініціал по батькові у візах не вказуються.
  9. Remarks

    Тут пишуть додаткові відомості для внутрішнього використання прикордонниками та консульством, наприклад, «non-professional» — «неробоча».