Як оформити дозвіл на шлюб з іноземцем


 

Для реєстрації шлюбу з іноземним громадянином не потрібно ніякого дозволу. Знадобиться тільки звернення до відповідних органів із заявою і заздалегідь підготовлені документи.



Вам знадобиться

— паспорт;
- Заповнену заяву;
- Квитанція про оплату державного мита;
- Документ про розлучення або свідоцтво про смерть, якщо чоловік / дружина раніше вже був одружений;
- Документ, що підтверджує відсутність перешкод для вступу в шлюб;
- Віза;
- Реєстрація за місцем проживання;
- Засвідчення у нотаріуса.

Інструкція

  1. Перед подачею заяви на реєстрацію шлюбу обов’язково підготуйте всі необхідні документи, перевірте термін їх дії. Крім того, ви повинні будете отримати спеціальну довідку від місцевих органів влади іноземної держави. Вона підтвердить, що немає ніяких перешкод для оформлення шлюбу.
  2. Переведіть кожен отриманий документ, а потім завірте всі папери в нотаріуса. Як правило, в багатьох країнах зараз потрібно проставлення апостиля, тобто легалізація документа.
  3. Віднесіть всі зібрані документи в ЗАГС. Однак пам’ятайте, що не в кожному з них можна зареєструвати шлюб з іноземним громадянином. У Москві, наприклад, таким закладом є Палац одруження № 4. До речі, в залежності від того, громадянином якої країни вважається майбутній чоловік / дружина, в РАГСі можуть вимагати і додаткові документи.
  4. Вирішити заздалегідь, чи буде хтось із подружжя міняти прізвище. Це знадобиться для подачі спільної заяви. Крім того, в документі необхідно буде вказати такі дані, як: прізвище, ім’я, по батькові, вік, місце народження та дату, а також місце проживання.
  5. Якщо ж у вас або у вашого обранця / обраниці немає можливості з’явитися в ЗАГС на церемонію одруження, тоді завчасно візьміть там бланки заяв, заповніть їх і обов’язково завірте у нотаріуса. Після цього вам залишиться лише віднести їх і інші необхідні документи в ЗАГС.

Зверніть увагу

Як вже було сказано, заздалегідь подбайте про документи: в них не повинно бути рваних сторінок. Не забудьте звернути увагу і на термін їх дії, а також на вміст у них всіх необхідних відомостей, печаток і підписів. Крім того, пам’ятайте, що перелік необхідних документів може змінюватися в залежності від ситуації.

Корисні поради

Перевірте, чи є у вашого майбутнього чоловіка або дружини діюча віза, реєстрація за місцем перебування.