Як оформити іноземця на роботу

Як оформити іноземця на роботу

Легальне оформлення іноземного робітника зустрічається рідко, особливо в будівельних компаніях і торгівлі. Сама процедура досить складна і невідпрацьована, та й фінансові витрати більші. Одним висновком трудового договору тут не обмежитися. Щоб не витрачатися даремно і заощадити час, ознайомтеся з правилами оформлення іноземця на роботу.

Інструкція

  1. Іноземець, тимчасово проживає в Росії. Потенційний працівник зобов’язаний подати документ, що підтверджує дозвіл на тимчасове проживання. Даний документ, згідно з наказом МВС Россі від 14.03.2003 видається на три роки в УФМС Росії. Це може бути окремо виданий документ, або відмітка в паспорті іноземного громадянина. При цьому дозвіл дає право працювати тільки в тому регіоні, де їм дозволено проживання.
  2. Іноземець, який постійно проживає в Росії. Перший документ — вид на проживання. Даний документ дає право іноземному громадянину вільний виїзд і в’їзд в РФ, право на постійне проживання. Щоб отримати цей документ, необхідно прожити не менше одного року на підставі тимчасового проживання. Вид на проживання видають іноземному громадянинові на п’ять років.
  3. Іноземець, тимчасово перебуває в Росії. У разі якщо людина прибув до Росії на підставі візи, йому необхідно в УФМС Росії отримати міграційну карту, це основний документ. У ньому зазначено відомості про громадянина, термін перебування (для контролю) і дає право на тимчасове проживання.
  4. Ряду іноземних громадян, з країнами яких підписано договір про безвізовий перетин кордону РФ, дозвіл на залучення іноземної робочої сили не потрібно.
  5. Для іноземних громадян з візовим режимом необхідні такі документи:

      - Висновок про доцільність використання іноземних працівників (видається у державній службі зайнятості);

      - Дозвіл на залучення іноземного громадянина (видає Федеральна міграційна служба протягом 10 робочих днів);

      - Дозвіл на роботу (видає Федеральна міграційна служба в обмеженій кількості, в межах встановленої квоти).
  6. Не забудьте, щоб отримати всі документи зі служби зайнятості, ФМС, необхідно сплатити безліч квитанцій (від 100 рублів і вище), надати купу довідок (починаючи від стану здоров’я громадянина) і відстояти не в одній черзі. Обов’язково проаналізуйте рентабельність вашого плану.

Зверніть увагу

Пам’ятайте, за кожного нелегального працівника — іммігранта, ви можете поплатитися штрафом до 800.000 рублів!

Корисні поради

Якщо іноземний громадянин тимчасово прибув до Росії у безвізовому порядку, він зобов’язаний покинути країну через 90 діб (пункт 1 стаття 5 Закону № 115-ФЗ).