Як оформити на роботу нерезидента

Як оформити на роботу нерезидента

Щоб оформити на роботу іноземного громадянина, недостатньо укласти з ним тільки трудовий або цивільно-правовий договір. Процедура офіційного оформлення нерезидента досить складна і вимагає серйозних витрат. Тому необхідно заздалегідь розібратися і розробити план дій, щоб не допустити помилок і не витратити даремно час.

Інструкція

  1. Отримайте висновок про доцільність використання робочої сили іноземних громадян. Цей документ видає державний орган зайнятості населення. Порядок його видачі регламентується інструкцією № 175. Для отримання висновку зверніться в центр зайнятості за місцем реєстрації фірми. Відповідно до переліку, визначеного інструкцією № 175, вам необхідно буде подати такі документи: заява (додатку 1 до Інструкції), ксерокопію свідоцтва про реєстрацію організації, а якщо ви є індивідуальним підприємцем, то крім свідоцтва про реєстрацію вам необхідно надати посвідчення особи.
  2. Центр зайнятості направить вашу пропозицію у Федеральну службу по праці і зайнятості. Зазвичай без проблем видають висновок при влаштуванні іноземного працівника рідкісної спеціальності. А от якщо на місцевому ринку праці не бракує потрібні фахівці, вам доведеться дуже добре постаратися, щоб переконати працівників служби зайнятості в тому, що вам необхідний саме іноземний громадянин.
  3. Потім вам необхідно отримати дозвіл на укладання трудових угод з іноземними громадянами. Для цього подайте в міграційну службу наступний пакет документів:

    -Заяву про дозвіл наймати іноземних працівників;

    -Висновок органу Федеральної служби з праці та зайнятості;

    -Для організацій нотаріально завірену копію свідоцтва про запис в ЕГРЮЛ або ЕГРІП для ІП;

    -Нотаріально завірену ксерокопію свідоцтва про постановку на облік в податковому органі;

    -Нотаріально завірену ксерокопію документа, що посвідчує особу і місце реєстрації ІП;

    -Приклад трудової угоди або інші документи, що підтверджують попередню домовленість з громадянами іншої країни або іноземними партнерами про намір залучати працівників-нерезидентів;

    -Квитанцію про сплату держмита.
  4. Рішення про видачу дозволу ФНС прийме протягом 30 днів (якщо необхідне проведення експертизи, то протягом 45 днів) і відправить вам відповідь поштою, або передасть уповноваженій особі.
  5. На останньому етапі іноземний громадянин, якого ви наймаєте, повинен оформити дозвіл на трудову діяльність. Якщо нерезидент є громадянином країни, яка має з Росією безвізовий режим, він самостійно подає всі необхідні документи у ФНС.

    Для іноземців, які прибули до Росії на підставі візи, роботодавець повинен подати у ФНС пакет документів, який включає:

    - Кольорову фотографію;

    - Заява;

    - Нотаріально завірену ксерокопію документа про здобутий професійну освіту або довідку про його відповідність російському диплома;

    - Квитанція про сплату держмита.

    Також необхідно буде надати ваше посвідчення особи, нотаріально завірену ксерокопію посвідчення особи і медичну довідку іноземного працівника.
  6. Після укладення трудової угоди з працівником не забудьте відправити повідомлення в державні інстанції, що займаються контролем за трудовою діяльністю нерезидентів в Росії. Порядок повідомлення розписаний у Федеральному Законі № 115.