Як оформити пенсію за кордоном


 

Відповідно до російського законодавства, громадяни, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, можуть реалізувати своє право на пенсію шляхом подачі заяви до органів ПФР.



Інструкція

  1. Ви можете подати заяву в органи ПФР про перерахування вам пенсії особисто, переслати його поштою або через свою довірену особу (його повноваження оформляються в нотаріальному порядку). Поштою ви зможете переслати тільки копії документів, завірених нотаріусом.
  2. Якщо ви ще тільки плануєте виїхати за кордон на ПМП, вам потрібно тільки паспорт, закордонний паспорт, довідка про заробітну плату за останні 5 років, трудова книжка та заяву, де ви будете повинні вказати ваш майбутній зарубіжний адресу. Якщо ви вже мешкаєте за кордоном і досягли пенсійного віку, зверніться до Генерального консульства РФ для того щоб запевнити такі документи:
    - Копію паспорта громадянина РФ;
    - Копію СНІЛС (в разі його відсутності ви будете повинні заповнити анкету);
    - Копію трудової книжки;
    - Копію військового квитка;
    - Копію документа про зміну прізвища.
  3. Отримайте в консульстві і документ, що підтверджує ваше місцезнаходження за кордоном. Прикладіть до нього заяву. Вкажіть, в якій валюті ви бажаєте отримувати вашу пенсію і реквізити рахунку. Вам буде потрібно і довідка про заробітну плату за будь-які 5 років стажу в СРСР чи Росії. Направте всі документи в ПФР.
  4. Зверніть увагу: ви не зможете розраховувати на отримання перерахованої з ПФР пенсії, якщо:

    — пенсія була вам призначено за законами, що діяли в СРСР (це стосується тих, хто виїхав з Росії до грудня 1991 року);
    - Отримуєте соціальну допомогу і виплати від іноземної держави (це відноситься і до інвалідів);
    - Отримуєте трудову пенсію відповідно до міжнародних угод СРСР або РФ з іншими державами (до них відносяться майже всі колишні союзні республіки, багато країн колишнього соцтабору та ін.)


  5. Для своєчасного отримання пенсії за кордоном ви будете зобов’язані подавати (надсилати) в ПФР оригінал документа, що підтверджує факт вашого перебування в живих на 31 грудня кожного року. Щоб його отримати, вам доведеться звертатися до Генерального консульства РФ в країні вашого постійного місця проживання.