Як оформити подвійне громадянство


 

Згідно з Конституцією РФ, росіянин може отримати подвійне громадянство двома шляхами: або з відома держави, або без. Однак на сьогоднішній день з відома та за згодою і законного визнання Російської держави можна отримати лише друге громадянство Туркменістану або Таджикистану. З усіма іншими країнами світу у Росії не укладено відповідного договору. Тому, навіть якщо росіянин оформляє друге громадянство інших країн, у рідній країні він не вважається подвійним громадянином.



Інструкція

  1. Визначтеся, в якій саме країні ви хочете отримати друге громадянство. Кожне внутрішнє законодавство передбачає свої норми і правила щодо другого громадянства. У будь-якому випадку, врахуйте, що для Росії ви будете залишатися громадянином однієї країни (якщо тільки друге громадянство — не туркменське або таджицьке).


  2. Щоб оформити подвійне громадянство в Німеччині, потрібно бути або етнічним німцем-переселенцем, або євреєм. Відповідно, вам будуть потрібні документи (свідоцтво про народження, паспорта родичів), що підтверджують вашу національність. Якщо ви поживаєте в Німеччині вже більше семи років, то також можете подати заявку на присвоєння громадянства. Проте в цьому випадку вам доведеться офіційно відмовитися від свого першого громадянства, такий закон цієї країни.


  3. Згідно з ізраїльським Закону про повернення від 1950 року, ви можете оформити подвійне громадянство в цій країні, якщо доведете своє єврейське походження по материнській лінії. Також з репатріаційної візі можна виїхати для отримання другого громадянства в Польщу. Для цього також потрібні документи (свідоцтво про народження, укладення шлюбу), які доводять, що ви — нащадок польських громадян, наприклад, вивезених в Росію під час Другої світової війни.


  4. У ряді країн можна оформити подвійне громадянство за інвестиції в економіку держави. Така практика існує в Домініці та інших країнах Карибського басейну, а також в Австрії, Чорногорії, Канаді (тут також потрібно добре знання англійської мови, яке буде перевірено тестами).


  5. Оформлення подвійного громадянства в Австралії, Великобританії, США, Бразилії, на Кіпрі можливо тільки після натуралізації, тобто тривалого проживання і роботи на території країни. Натуралізація в ряді випадків передбачає спочатку оформлення ПМЖ (постійного місця проживання) і, зрозуміло, відмінне володіння офіційною мовою тієї країни, громадянином якої ви збираєтеся стати.



Зверніть увагу

Допомога в оформленні подвійного громадянства надають різні імміграційні агентства, їх можна знайти в інтернеті. Вартість послуг залежить від країни, громадянство якої потрібно оформити.