Як оформити посвідку на проживання в Росії

Як оформити посвідку на проживання в Росії

Для отримання посвідки на проживання в Росії іноземному громадянину потрібно зібрати значний пакет документів. Будь-яка помилка на цьому шляху змусить його знову проходити численні інстанції. Щоб оформити все необхідне для отримання заповітного документа з першого разу, вивчіть заздалегідь список документів, які вам знадобляться.

Інструкція

  1. Вид на проживання в РФ видається іноземним громадянам та особам без громадянства, які прожили на території нашої країни вже не менше року і досягли повноліття. Причому до моменту подачі заяви термін дії паспорта та дозволу на тимчасове проживання, повинні бути дійсні ще, як мінімум, півроку. Якщо людині ще не виповнилося 18, він може отримати посвідку на проживання на підставі заяви його батьків або законних представників.
  2. Перш за все вам необхідно звернутися в територіальний орган ФМС (Федеральна міграційна служба). Там вам видадуть бланк заяви, яку треба заповнити самостійно. Намагайтеся писати розбірливо, не використовувати скорочення і відповідати на запитання анкети максимально розгорнуто.
  3. У відділі ФМС візьміть список документів, які потрібні для отримання посвідки на проживання. У їх число входять паспорт (або інший документ, що засвідчує особу і громадянство), чотири матові фотографії розміром 350Х450 мм, документ про тимчасову реєстрацію.
  4. Крім того, вам потрібні будуть довідки, які підтвердять, що на найближчий рік у вас є джерело заробітку (зарплата повинна досягати прожиткового мінімуму) і що ви на законних підставах де-небудь проживаєте.
  5. Для підтвердження стану здоров’я візьміть довідки про те, що у вас немає ВІЛ, ви не страждаєте наркоманією і не є носієм інфекційних і венеричних захворювань.
  6. Якщо ви в шлюбі, прикладіть до заяви свідоцтво про шлюб. Також потрібно буде надати свідоцтва про народження та паспорта дітей і, якщо їх вік від 14 до 18 років, нотаріально завірена згода на проживання в Росії.
  7. Перед походом у ФМС оплатіть у відділенні банку держмито, квитанцію включите в пакет зібраних документів. Якщо якийсь із них складено іноземною мовою, зробіть нотаріально завірений варіант російською мовою.
  8. Вид на проживання в Росії видається на п’ять років. Після закінчення цього терміну дія документа, якщо необхідно, продовжують.

Корисні поради

Для окремих категорій громадян список документів може змінюватися, зберіть інформацію про це заздалегідь або при першому візиті до органу ФМС.