Як оформити посвідку на проживання

Як оформити посвідку на проживання

Процес оформлення виду на проживання значно відрізняється в залежності від конкретної країни. У деяких для цього достатньо придбати нерухомість або зробити вкладення в місцеву економіку не нижче тієї чи іншої суми, визначеної законодавством цікавить держави. Але частіше цього мало. Звичайна практика: людина повинна законно провести в країні кілька років.

Вам знадобиться

- Документальні підтвердження підстав для виду на проживання;
- Закордонний паспорт, при необхідності нотаріально перекладений на мову країни перебування;
- Документи про оплату держмита;
- Підтвердження наявності коштів на проживання (або джерела доходу);
- Медична страховка;
- Підтвердження наявності житла.

Інструкція

  1. При найбільш поширеному варіанті від вас буде потрібно довести, що ви витримали необхідний ценз осілості. Іншими словами: ви на законних підставах (скажімо з тимчасового виду на проживання чи дозволу на проживання) провели в країні необхідний мінімум часу. Зазвичай це п’ять років, але може бути і більший чи менший термін.

    Часто ви в період проживання в країні повинні проводити в ній не менше певного часу. Зазвичай більше шести місяців на рік, але іноді це обмеження може і не застосовуватися.

    Підстави для проживання в країні можуть бути різними: легальна робота, бізнес, родинні зв’язки з її громадянами або власниками дозволу на перебування та ін
  2. Швидше за все, міграційні чиновники вашої країни перебування захочуть бачити документальні підтвердження того, що вам є, де і на що жити, і що у вас вирішені можливі медичні проблеми.
  3. Наявність місця для проживання можна підтвердити документами про власність на будинок або квартиру або договором оренди житла. Якщо закони країни допускають реєстрацію за місцем проживання чи перебування (у першу чергу, країни колишнього соцтабору, хоча свій аналог прописки є в тій чи іншій формі і в деяких інших), вона повинна бути у власному або найманому житлі.
  4. Фінансова спроможність найчастіше підтверджується довідкою з банку про наявність на рахунку коштів, як правило, не менше встановленого для країни річного прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї претендента. Фінансовий ценз для дітей може бути нижчою, ніж для дорослого, але не скрізь.

    У багатьох країнах при наявності легальної роботи або бізнесу в якості підтвердження джерела засобів до існування можуть бути відповідні документи, що вказують на наявність регулярного доходу. Але частіше їх докласти до пакету бажано, однак необхідності довідки з банку вони не скасовують.
  5. Вимоги до підтвердження гарантованих медичних послуг, якщо пред’являються, залежать від системи охорони здоров’я та медичного страхування в конкретній країні. Це може бути медичний страховий поліс іноземця (краще всього купувати його в країні перебування: дешевше).

    Якщо ж той платить податки в країні перебування з зарплати або доходу від бізнесу, часто це автоматично означає сплату необхідних внесків на медичне обслуговування та право на нього претендувати при необхідності. Але не скрізь.
  6. З зібраним пакетом документів потрібно звернутися до міграційних владі країни, в якій ви оформляєте вид на проживання. Це може бути єдиний офіс на всю країну або територіальні підрозділи за місцем вашого знаходження.

    У деяких випадках відати цим питанням можуть консульські установи за кордоном.

    Розмір держмита або консульського збору та порядок їх оплати при наявності таких вирішуються також на рівні законодавства конкретної країни.

    Їм же визначаються терміни розгляду клопотань і прийняття рішень по ним.