Як оформити реєстрацію в РФ

Як оформити реєстрацію в РФ

За допомогою реєстрації держава контролює міграцію населення. Розрізняють тимчасову (з обмеженням дати реєстрації громадянина) і постійну реєстрацію за певного місця проживання або місця прибуття. За недотримання режиму реєстрації покладаються штрафи як особам без реєстрації, так і власникам житла, де вони зупинилися.

Вам знадобиться

- Паспорт;
- Заяву встановленої форми про реєстрацію;
- Документ, що підтверджує право тимчасового проживання громадянина в зазначеному житловому приміщенні (згода особи, що надає громадянину жиле приміщення, договори найму);
- В окремих випадках додаткові документи (уточнюється заздалегідь в реєстраційних органах).

Інструкція

  1. Постановою Уряду РФ від 22 грудня 2004 року змінився термін, після закінчення якого потрібна реєстрація для російських громадян. Замість 3 днів тепер він становить 90. Тобто громадянин Росії може довгий час жити без реєстрації, але йому буде досить складно отримати поліс обов’язкового медичного страхування за місцем роботи, взяти в оренду автомобіль і оформити кредит.
  2. Якщо ви громадянин РФ, по прибуттю на нове місце вирушайте разом з власником житла, у якого ви зупинилися, в реєстраційні органи і напишіть заяву про тимчасову реєстрацію за певною адресою. За реєстрацію покладається державне мито. Оплатіть її в будь-якому відділенні банку і прикладіть квитанцію до заяви і необхідних документів. Реєстрація російського громадянина займає 3 дні.
  3. Для іноземців порядок реєстрації набагато жорсткіше. Так, іноземні громадяни, які прибули на території РФ, зобов’язані зареєструватися протягом 3-х робочих днів після прибуття за місцем призначення. Інакше їх чекає штраф у розмірі від 2 до 5-ти тисяч рублів.
  4. Для реєстрації зберіть наступні документи: паспорт, міграційну карту з відміткою прикордонної, російську візу з терміном дії не менше 1 року, документ, що підтверджує право на заселення в жиле приміщення (договір оренди або заява власника квартири, ордер на проживання в гуртожитку (з копією) , поліс медичного страхування, 4 фотографії на документи розміром 35х45 мм, сертифікат дослідження на відсутність ВІЛ-інфекції (аналізи здаються в російській медичної організації). Реєстрація іноземця займає 1-1,5 дня.
  5. Врахуйте, що порушення іноземцем паспортного режиму 2 рази тягне за собою видворення за межі РФ із забороною в’їзду протягом 5-ти років (на видворення обов’язково повинно бути рішення суду).

Зверніть увагу

Як для громадянина Росії, так і для іноземців заяву про реєстрацію заповнюється у двох примірниках розбірливим почерком російською мовою. Скорочення використовувати не можна. На всі питання в бланку заяви давайте вичерпні відповіді.

Корисні поради

При відмові в реєстрації вам повинні повернути всі здані документи, крім заяви. Оскаржити відмову в реєстрації можна в суді.