Як оформити шенгенську візу

Як оформити шенгенську візу

Щоб потрапити до країн Шенгенської угоди, необхідно мати спеціальну візу. Її оформлення може зайняти деякий час, при цьому існує безліч тонкощів, про які ви можете навіть не здогадуватися. Тому отримати візу з першого разу може далеко не кожен.

Вам знадобиться

Закордонний паспорт, 2 фотографії, довідка з місця служби, гроші.

Інструкція

  1. Перед тим як почати займатися отриманням візи, проаналізуйте якомога більше інформації на цю тему. У кожному посольстві працюють дві системи перевірки людини перед видачею візи. Це Інтерпол і служба безпеки країни, в посольстві якої ви маєте намір оформити візу. Врахуйте, що до розгляду документів стали підходити більш вимогливо і детально. При повторному отриманні візи також можуть виникнути ускладнення. Наприклад, французьке й іспанське посольства не видають візу, якщо попередня була погашена службою іншої країни. Більше того, навіть за наявності візи служба безпеки країни при найменших підозрах може заборонити вам в’їзд.
  2. Отримуйте шенгенську візу в посольстві або консульстві країни, відвідати яку ви маєте намір першою. Термін дії візи — 90 днів. При цьому термін закінчення дії закордонного паспорта повинен бути як мінімум шість місяців. Пам’ятайте, що видається віза найчастіше одноразова.
  3. Зберіть пакет необхідних документів. Вам знадобиться закордонний паспорт, документи, що підтверджують мету і характер вашої подорожі. Потрібно надати ваучер на туристичну поїздку, ділове запрошення або оригінал запрошення від приватної особи, завіреного місцевими органами. У вас повинні бути гроші з розрахунку близько 100 доларів в день і сума для покупки квитків або в країну вашого громадянства, або в третю країну. Необхідно оформити також міжнародний медичний страховий поліс, що діє у всіх країнах шенгенського простору, і надати анкету, заповнену відповідно до вимог. Знадобляться документи, що підтверджують вашу фінансову спроможність. Виписка з банківського рахунку, довідка про заробітну плату, довідка про покупку необхідної валюти можуть бути дуже доречні. Недотримання встановленого порядку з кожного пункту може привести до відмови у видачі візи.
  4. Роздрукуйте бланк анкети з сайту консульства або посольства. Заповніть анкету на мові країни, в консульство якої ви звернулися для отримання візи. Допускається використання англійської мови. В крайньому випадку, заповніть бланк російською мовою латинськими літерами. Прикріпіть до анкети фотографію. Заздалегідь дізнайтеся про вимоги до фотографій. Наприклад, Посольства Франції і Фінляндії вимагають кольорові фотографії з блакитним фоном, а Посольство Чехії приймає чорно-білі фото.
  5. Здайте всі зібрані документи до візового департамент посольства, заздалегідь уточнивши час його роботи. Сплатіть консульський збір та вартість візи. На особистому співбесіді говорите правду, чітко пояснюйте ваші наміри. Отримайте ваш паспорт з оформленим дозволом на відвідини країн Шенгенської угоди.

Зверніть увагу Зверніть увагу

Врахуйте, що дуже неохоче оформляють візи молодим жінкам.

Корисні поради

Для отримання візи на термін понад 90 днів буде потрібно ваша особиста присутність для участі в співбесіді з консулом.