Як оформити візу в Латвію

Як оформити візу в Латвію

Латвія є однією з країн Шенгенської угоди. Для того щоб в’їхати на територію Латвії, громадянам Російської Федерації необхідно пред’явити паспорт з діючою шенгенською візою. Оформити шенгенську візу можна двома способами: скориставшись послугами туристичної агенції чи самостійно.

Вам знадобиться

Для самостійного оформлення візи до Латвії, потрібно підготувати пакет документів. Візу можна отримати в посольстві Латвії в Москві, в Генеральному консульстві в Санкт-Петербурзі, в Канцелярії відділу Посольства в Калінінграді або в Консульстві в Пскові.

Інструкція

  1. У посольство необхідно надати:

            Закордонний паспорт, дійсний не менше 3 місяців з дня повернення з поїздки. Закордонний паспорт без підпису власника не приймається!
  2. Ксерокопію внутрішнього паспорта (головну сторінку та сторінку з місцем прописки). Якщо адреса місця прописки не співпадає з адресою фактичного проживання, потрібно додати ксерокопію реєстрації за місцем проживання.
  3. Заповнену візову анкету.
  4. Дві кольорові фотографії 45 х 35мм на білому або світло-сірому фоні без білого куточка, зроблені не більше 6 місяців тому. Не допускаються фотографії в окулярах і головних уборах.
  5. Підтвердження броні готелю в Латвії. Посольство Латвії не приймає броні, зроблені через booking.com
  6. Проїзні квитки туди і назад (можна надати ксерокопії).
  7. Довідку з місця роботи на фірмовому бланку організації з зазначенням посади та середньомісячного доходу. Індивідуальним Підприємцям потрібно надати ксерокопію про реєстрацію ИП, ксерокопію про постановку на облік в податковому органі, ксерокопію декларації про доходи за звітний період. Пенсіонерам — ксерокопію пенсійного посвідчення. Учням — довідку з місця навчання на бланку навчального закладу.

    Непрацюючим громадянам (пенсіонерам, учням і т.д.) необхідно додати довідку з місця роботи спонсора (на фірмовому бланку з зазначенням посади та окладу) і спонсорський лист.
  8. Бажано надати підтвердження фінансової спроможності на період перебування в Латвії — виписку з банківського рахунку, ощадкнижки, дорожні чеки або довідку про обмін валюти на суму не менше 50 євро в добу на людину.
  9. Медичний страховий поліс на час поїздки.
  10. Сплатити держмито. Держмито за одноразову або дворазову візу складає 65 євро, за багаторазову — 90 євро. Для дітей з 6 до 12 років — 35 євро.
  11. Для туристів молодше 18 років:

    Ксерокопію свідоцтва про народження.

    Якщо дитина подорожує з одним з батьків, необхідно надати нотаріально завірену довіреність від другого батька.

    Якщо дитина подорожує без батьків, знадобиться нотаріально завірена довіреність від обох батьків на супроводжуючу дитини особа.

    У дорученні повинні бути наступні фрази:

    - Дозволяється поїздка до Країни Шенгенської Угоди, в тому числі в Латвію

    - Дозволяється приймати будь-які рішення, пов’язані з перебуванням дитини за кордоном

    До доручення необхідно додати ксерокопію головної сторінки внутрішнього паспорта кожного з батьків. Підпис у довіреності не повинна відрізнятися від підпису у внутрішньому паспорті.

Зверніть увагу

Термін розгляду документів на оформлення шенгенської візи до Латвії для громадян РФ складає 10 календарних днів. В екстрених випадках термін може бути скорочений до 3 календарних днів.

Корисні поради

Посольство Латвії приймає заявки на оформлення візи за три місяці до дати передбачуваної поїздки.