Як отримати дозвіл на роботу для іноземних громадян

Як отримати дозвіл на роботу для іноземних громадян

Іноземні робітники — риса сучасного життя Росії. Керівники підприємств мають зараз можливість вільно наймати робочу силу. Іноді економічно вигідніше залучення саме робітників з інших країн, іноді підприємству потрібен саме конкретний фахівець-іноземець. При легальному працевлаштуванні для цього необхідно оформити офіційний дозвіл на роботу.

Інструкція

  1. Розрізняють два пакети документів:

    - Дозвіл на залучення і використання іноземних робітників — оформляється на підприємство;

    - Дозвіл на роботу іноземному громадянину — оформляється на людину.
  2. Перед тим, як запросити експата на роботу, організація повинна підготувати і подати до територіального відділення ФМС пакет документів для отримання дозволу на залучення та використання іноземних робітників. Це пакет включає в себе наступне:

    - Заява роботодавця на ім’я заступника директора ФМС про видачу дозволу на залучення та використання іноземних громадян на підприємстві;

    - Висновок територіального органу служби зайнятості про можливості залучення іноземного працівника;

    - Проект трудового договору або інший документ, що підтверджує домовленість про роботу з іноземцями;

    - Документ, що підтверджує сплату держмита за видачу дозволу (роботодавець повинен заплатити держмито 3000 р.. За кожного залученого до роботи іноземного громадянина).

    Врахуйте, що якщо ви надаєте копії документів без оригіналів, то вони повинні бути завірені нотаріусом.
  3. Крім дозволу для підприємства, потрібно оформити дозвіл на роботу іноземцю. Ці може займатися організація, або сам іноземний працівник. Для цього знадобляться:

    - Заява іноземного громадянина або особи без громадянства про видачу дозволу на роботу і його копія; заява пишеться по певній формі, російською мовою друкованими літерами; скорочення слів не допускається;

    - Фотографія заявника (35х45 мм), яку потрібно приклеїти на бланк заяви у відповідному місці;

    - Прикладіть до заяви копію документа про професійну освіту, якщо воно у вас є;

    - Копія посвідчення особи іноземного громадянина (до кінця терміну дії цього документа повинен бути не менше півроку);

    - Копія документа, що дозволяє залучати і використовувати іноземних працівників для підприємства, на якому ви будете працювати (див. п 2);

    - Лист, в якому гарантується надання роботодавцем зобов’язань забезпечення виїзду з РФ на вимогу УФМС;

    - Документ, що підтверджує сплату держмита в сумі 1000 р. за видачу дозволу на роботу.
  4. Термін оформлення документів — 1 місяць. Для отримання дозволів на роботу терміном понад 90 днів вам потрібно буде додатково надати: сертифікат про відсутність у іноземного громадянина ВІЛ-інфекції; довідку від нарколога; довідку про відсутність інфекційних захворювань.

Корисні поради

Якщо ви надаєте копії документів, оформлених не на території РФ, то вони повинні пройти процес легалізації в диппредставництвах або консульствах.