Як отримати фінське громадянство

Як отримати фінське громадянство

Всі питання, пов’язані з отриманням і відновленням громадянства Фінляндії, регулюються Законом про Громадянство Фінляндії, який діє на території країни з 01.06.2003. Отримати фінське громадянство можна трьома способами: автоматично, за заявою і за клопотанням.

Інструкція

  1. Перший спосіб отримання громадянства Фінляндії — це автоматичне присвоєння громадянства. Дитина двох громадян Фінляндії автоматично отримує фінське громадянство. Якщо батько дитини є фіном, а мати має громадянство іншої держави, то дитина все одно отримує фінське громадянство автоматично в тому випадку, якщо шлюб між матір’ю і батьком укладено офіційно. У тому випадку, якщо дитина була народжена позашлюбна, то вирішення питання буде залежати від місця народження дитини. Крім того, автоматичним громадянином Фінляндії стає дитина, народжена на території країни від іноземних підданих. Винятком можуть стати випадки, коли дитина автоматично набуває громадянство батьків. Прийомна дитина фінських батьків також стає повноправним громадянином Фінляндії, якщо на період усиновлення його вік не перевищує 12 років. В іншому випадку, прийомна дитина отримує громадянство за заявою.
  2. Другий спосіб отримання громадянства Фінляндії — це подача заяви. Подати заяву на отримання громадянства Фінляндії може іноземець, батько якого має фінське громадянство. Дитина прийомних фінських батьків, усиновлений у віці старше 12 років, також може стати громадянином країни за заявою. Крім того, способом отримання громадянства за заявою може скористатися молодий чоловік (18-22), який проживає на території країни більше 10 років, або понад 6 років (за умови, що кандидат був народжений у Фінляндії). Колишні громадяни Фінляндії також можуть відновити втрачене громадянство, довівши своє довгострокове проживання в країні.
  3. Найпоширенішим способом отримання Фінської громадянства є клопотання. Клопотати на отримання громадянства може особа старше 18 років з тривалим періодом перебування на території країни. Крім того, для того, щоб стати повноправним громадянином країни, у особи не повинно бути судимостей і порушень грошових і суспільно-правових зобов’язань. Кандидат повинен документально довести, що він має стабільний дохід на території країни, а також пройти тест на знання фінської мови 3 рівня складності. Особи, які вступили в шлюб з громадянами Фінляндії, проходять спрощену процедуру отримання громадянства.