Як отримати грецьке громадянство

Як отримати грецьке громадянство

Можливість отримання грецького громадянства регулюється спеціальним законом № 3284, виданим у 2004 році. Згідно з його положеннями, громадянином Греції можна стати за народженням від громадян країни, в результаті усиновлення або визнання батьківства громадянином Греції, через натуралізацію або вступ на службу до Збройних сил (останнє тільки для етнічних греків).

Інструкція

  1. Щоб подати заяву на отримання громадянства Греції, іноземцю необхідно прожити в країні з видом на проживання не менше десяти років. Цей термін може бути скорочений з огляду на особливі обставини: наприклад, для спортсменів, що займаються олімпійськими видами спорту і виступаючих за Грецію, він може складати всього 5 років.
  2. Однак, крім необхідного терміну, повинні дотримуватися і деякі інші умови. По-перше, на момент подачі заяви іноземець повинен досягти 18-ти років. Крім того, потрібно не мати судимостей з терміном позбавлення волі і за тяжкі злочини (за 10 років до подання заяви). Також повинно бути відсутнім рішення про депортацію.
  3. До речі, сама заява про натуралізацію з усім необхідними документами потрібно подавати на ім’я Міністра Внутрішніх справ у мерію, що знаходиться за місцем проживання. Спочатку документи будуть перевірені і відправлені до уповноваженого відділ округу, потім вони надійдуть на перевірку місцевої поліції (чи дотримувалися заявником норми порядку і безпеки), і тільки після цього їх розгляне Міністерство Внутрішніх справ.
  4. Як тільки справа буде розглянуто уповноваженим відділом, заявника запросять до комісії з натуралізації для співбесіди. Там буде перевірятися знання грецької мови, знання історії та культури країни, а також особисті якості.
  5. Рішення про видачу громадянства візьме Міністр внутрішніх справ, після чого її рішення буде опубліковано в урядовій газеті. Після цього протягом року громадянин повинен прийняти присягу (причому у присутності генерального секретаря округу).
  6. Дитина громадянина Греції отримає своє громадянство за фактом народження, без будь-яких додаткових умов. Діти, народжені поза шлюбом, теж стають громадянами Греції в тому випадку, якщо їх мати — гречанка. Якщо ж громадянство було тільки у батька, то таке батьківство потрібно буде довести. А дитина стане громадянином країни тільки тоді, коли за нього буде подано заяву. При цьому існує умова, що дитина не повинна досягти 18-ти річного віку. В іншому випадку він зможе отримати громадянство тільки через натуралізацію.