Як отримати грін кард

Як отримати грін кард

Грін-карта — це посвідчення особи для іноземця в США. Вона дозволяє жити у країні, працювати там і отримувати соціальне обслуговування, не можна лише голосувати. Якщо людина хоче отримати громадянство США, то грін-карта є проміжним етапом до цього. Отримати її необхідно кожному, хто хоче влаштуватися в США на роботу або отримати там освіту. Після того, як по грін-карті людина прожила в країні 5 років (не виїжджаючи більше, ніж на півроку), він може претендувати на отримання американського громадянства.

Інструкція

  1. Технічно найпростіший спосіб отримати грін-карту — це вступити в шлюб з громадянином США. Існує безліч шлюбних агентств і сайтів знайомств, де можна знайти громадян США, які бажають одружитися або вийти заміж за іноземців. Але у цього методу є істотні мінуси. На перші 2 роки подружжя іноземець отримує тимчасову грін-карту, і якщо шлюб через 2 роки не розпався, то лише тоді видається постійна.
  2. Ще один досить простий спосіб отримати грін-карту — отримати запрошення від родичів. Головна складність полягає в тому, що не у кожного є близька рідня в США, тому спосіб підходить далеко не всім.
  3. Робота в США — цілком легальний спосіб отримати грін-карту, яка не обмежена тимчасовим терміном. Для того, щоб влаштуватися на роботу в Америці, потрібно бути фахівцем. Компанія, згодна взяти вас в якості співробітника, повинна вислати спеціальне запрошення, керуючись яким, посольство видасть вам робочу візу та дозвіл на проживання в країні. Узгодження всіх моментів працевлаштування та оформлення візи займає в середньому близько півроку.
  4. Освіта — теж спосіб отримати грін-карту. Для цього потрібно вибрати вуз, в якому ви збираєтеся вчитися, потім слід відправитися в США по туристичній візі і вступити до вибраного місця. Тільки тоді оформляється студентська віза. Провчившись, ви отримуєте ступінь бакалавра. Якщо практика пройдена з хорошими результатами, студента можуть залишити на OPT — Optional Practical Training. Це офіційний дозвіл працювати в країні протягом року. Якщо випускник працює добре, і по закінченні року місце залишається за ним, на нього оформляється робоча віза. Тут потрібно відразу ж стати на чергу за грін-картою.
  5. Грін-карта видається тим, хто зуміє отримати статус біженця. Згідно Женевської конвенції, біженці мають ряд ознак, і якщо ви їм відповідаєте і можете довести це, то залишитися в США цілком реально. Проблема в тому, що потрібно підтверджувати всі факти утиску ваших прав на батьківщині. Лише вже перебуваючи на території США можна подати заявку на те, щоб залишитися там в якості біженця.
  6. Є ще один спосіб, при якому потрібно розраховувати тільки на удачу. Це лотерея. США щорічно розігрує приблизно 50 тисяч грін-карт для людей із різних держав. Щоб брати участь в цьому розіграші, потрібно прочитати правила його проведення за адресою: http://travel.state.gov/pdf/DV_2012_Instructions_Russian.pdf, потім заповнити анкету, розташовану тут: http://www.dvlottery.state.gov