Як отримати грін карту США

Як отримати грін карту США

Наявність грін-карти означає право постійного проживання в США. Отримати статус постійного резидента досить непросто, тому що необхідно належати до однієї з наступних категорій людей: діти американських громадян, їх дружини і родичі (брати і сестри), кваліфіковані і некваліфіковані працівники, подружжя і не перебувають у шлюбі діти постійних резидентів США. Існує річна квота для кожної категорії. Крім того, грін-карту можна виграти в лотерею етнічного розмаїття «Грін-карт» або отримати, будучи біженцем.

Інструкція

  1. Грін-карти бувають двох видів: безумовні, тобто постійні, і умовні, тобто тимчасові. Умовні грін-карти видаються які одружувалися з громадянином США. Вони дійсні 2 роки. Якщо після закінчення цього терміну шлюб зберігається, то грін-карта стає безумовною.
  2. Отримання грін-карти — це завжди досить тривала процедура. Необхідно заповнити заявку на отримання статусу постійного резидента, отримати імміграційну візу. Протягом 6 місяців з моменту отримання імміграційної візи необхідно приїхати в США і подати петицію на отримання грін-карти. Якщо не приїхати в США вчасно, то права на подачу петиції вже не буде. Залежно від того, на якій підставі ви можете отримати грін-карту, процес доповнюється іншими стадіями, заявник зобов’язаний надати ті чи інші документи. Наприклад, якщо ви працюєте в США, то роботодавець повинен зібрати певний пакет документів на вас і прикласти його до петиції.
  3. Грін-карта дає власникові право жити і працювати в США, отримувати освіту, користуватися соціальними привілеями американців. Крім того, після 5 років власник грін-карти може подати петицію на отримання американського громадянства. Проте варто пам’ятати, що власник грін-карти також зобов’язаний платити податки і не порушувати закон, інакше її можуть позбавити. Крім того, він не має права залишати США на термін більше 6 місяців.
  4. Щороку Державний департамент США проводить розіграш 50 000 імміграційних віз, які дають їх власникам право отримати грін-карту. Для цього потрібно заповнити відповідну форму на сайті www.dvlottery.state.gov. Варто зазначити, що право отримати таким чином грін-карту є не у всіх: учасник розіграшу повинен мати середню освіту або дворічний досвід роботи, бути психічно здоровим і не судимим.