Як отримати громадянство Америки

Як отримати громадянство Америки

Постійно проживати в США ви можете, маючи дозвіл на проживання (green card). Американське громадянство дає ряд привілеїв. Громадяни Америки вільно виїжджають з країни та в’їжджають в неї, беруть участь у виборах. Крім того, ваші діти незалежно від місця народження автоматично отримують статус громадянина країни.

Інструкція

  1. Якщо у вас є вид на проживання, то після закінчення певного терміну можна буде претендувати на громадянство. Отримати американське громадянство ви зможете після того, як пройдете через процес натуралізації (naturalization). Для того щоб натуралізуватися, вам буде потрібно здати іспит на громадянство.
  2. Спочатку сходите в імміграційний офіс та отримайте спеціальну анкету (форма N-400). Заповніть анкету (прохання про натуралізацію) і віднесіть до Служби імміграції та натуралізації. Зробити це можна за три місяці до закінчення п’ятирічного строку перебування в статусі постійного резидента. Якщо ви є дружиною (чоловіком) громадянина США, цей термін скорочується до трьох років. Якщо ви відповідаєте всім умовам і не порушили жодного закону штату, в якому проживали, вам буде призначена дата іспиту на громадянство.
  3. Під час іспиту необхідно буде продемонструвати знання англійської мови (хоча б мінімальні) і відповісти на питання, що стосуються політичного устрою країни, її економіки, історії і т.д.
  4. Якщо ви не зможете здати іспит, вас не допустять до процедури отримання громадянства. У цьому випадку вам доведеться пройти підготовчі курси для здачі іспиту на громадянство. Тільки після цього ви зможете подати повторне прохання.
  5. Якщо ви успішно склали іспит, ваше прохання буде направлено до окружного суду. Суд розгляне його і прийме рішення про надання вам громадянства. Потім вам видадуть сертифікат про натуралізацію (Naturalization Certificate). Він стане документом, що підтверджує ваше громадянство.
  6. Подаючи прохання про надання вам громадянства США, ви повинні будете заявити, що проживаєте в країні і хочете, щоб Америка стала місцем вашого постійного проживання. Якщо ж ви, будучи резидентом, надовго залишали територію США і жили в іншій країні, цей факт може стати причиною відмови у наданні громадянства.
  7. Ставши громадянином США, ви не втратите громадянство іншої країни. Американське законодавство не забороняє мати подвійне громадянство.
  8. Якщо ви отримали американське громадянство і у вас є діти до 16 років, вони теж отримають громадянство. Для дітей натуралізація відбувається автоматично.