Як отримати громадянство Індії


 

Отримати громадянство в Індії у багато разів важче, ніж в будь-якій європейській країні. Закон про громадянство, прийнятий в республіці ще в 1955 році, пред’являє жорсткі вимоги до іноземцям, що бажають стати громадянами держави. Однак і для таких людей є можливість отримати статус громадянина, хоч і пов’язана вона з дуже тривалої бюрократичної процедури.



Інструкція

  1. Оформіть довгострокову туристичну візу до Індії. Максимальний термін такої візи — від 3 до 6 місяців. Для її оформлення знадобиться закордонний паспорт, паспорт громадянина РФ, копія авіаквитка, 2 кольорові фотографії 3,5 × 4,5 см, довідка з банку про фінансову спроможність (для безробітних або тимчасово непрацюючих). Крім того, з 16 травня 2011 року за оформлення довгострокової туристичної візи необхідно заповнювати додаткову туристичну декларацію.
  2. Проживіть в Індії, постійно продовжуючи або відкриваючи нову довгострокову туристичну візу, 4 роки з 7 останніх років. Саме такий термін встановлює законодавство про громадянство Індії для naturalization citizenship (отримання громадянства в порядку натуралізації). Закон також вимагає, щоб перед подачею заяви на отримання статусу громадянина Індії претендент останні 12 місяців перебував в республіці, не покидаючи її межі.
  3. Відмовтеся від російського громадянства: конституція Індії не дозволяє одночасно мати індійське громадянство і громадянство зарубіжної країни. Стаття 19 федерального закону N 62 «Про громадянство Російської Федерації» передбачає вихід з громадянства РФ на підставі добровільного волевиявлення. Для відмови від громадянства не обов’язково повертатися з Індії в Росію, процедуру можуть провести співробітники представництва Росії в республіці. Саме туди ви подасте заяву про припинення громадянства, обов’язково складене російською мовою, документ, що засвідчує особу, документи, що підтверджують ваше місце проживання, квитанцію про оплату державного мита та три фотокартки розміром 3х4 см. Рішення про припинення громадянства чиновники вправі приймати протягом року.
  4. Переставши бути російським громадянином, повідомите уряд Індії про те, що відмовилися від колишнього громадянства відповідно до діючих в Росії законами. Подайте заяву на отримання громадянства РФ в уповноважений орган республіки і чекайте рішення за вашою заявою.