Як отримати громадянство Киргизії

Як отримати громадянство Киргизії

Для того щоб отримати громадянство Киргизії, зовсім не обов’язково вчити киргизьку мову тим, хто добре володіє російською. І крім того, громадяни Росії мають певні пільги при отриманні громадянства цієї країни.

Інструкція

  1. Ознайомтеся зі статтею № 21 Закону КР № 1333-XII від 18.12.1993.
  2. Якщо ви є громадянином іншої країни, то вам доведеться відмовитися від цього громадянства. Зверніться в консульство (або посольство) Киргизької Республіки в своїй країні та отримайте всі необхідні роз’яснення щодо процедури відмови від громадянства. Так для тих, хто повертається в КР, передбачена процедура отримання свідоцтва про повернення.
  3. Вивчіть державна мова Киргизії в обсязі, встановленому законодавчо. Втім, для отримання громадянства цілком достатньо буде і володіння офіційною мовою (російською). Але якщо ви хочете стати повноправним громадянином не тільки на папері, освоїти ази киргизької мови вам все-таки доведеться. Для цього в Киргизії існує ряд безкоштовних програм, завдяки яким ви зможете з легкістю його освоїти.
  4. Зберіть всі документи, що доводять законність джерел вашого доходу. Це може бути заробітна плата (у тому випадку, якщо ви маєте офіційний дозвіл на роботу в Киргизії і вид на проживання), рахунки в банку, суми, отримані у спадщину, доходи від акцій та ін.)
  5. Після відмови від громадянства іншої країни і отримання посвідки на проживання проживіть на території Киргизії не менше 7 років.
  6. Зверніть увагу на те, що ви зможете отримати громадянство за спрощеною схемою, якщо:

    - Є киргизом за національністю;

    - Маєте особливі заслуги перед КР;

    - Одружені з громадянином КР;

    - Були громадянином Росії, Казахстану, Білорусії і Киргизії і проживали на території цих країн (республік) до 21.12.1991 року та / або маєте проживають на території КР родичів;

    - Вирішили відновити громадянство КР.
  7. Отримайте вид на проживання в КР. Для цього вам необхідно мати дозвіл на роботу в КР, запрошення від родичів або бути особою без громадянства (тобто вже відмовитися від громадянства іншої країни). Уявіть в консульство чи посольство КР наступні документи:

    - Паспорт громадянина іншої країни (або апостиль);

    - Документи, що підтверджують правомочність перебування на території КР;

    - Номер ОМС (Соціального Фонду КР);

    - Завірену копію міграційної картки (для осіб без громадянства) або посвідчення посвідки на проживання;

    - 4 фото 4 × 6 (на білому фоні, глянцеві, кольорові);

    - Заяву-анкету (в 2-х примірниках).