Як отримати громадянство Норвегії

Як отримати громадянство Норвегії

Чудова природа, помірний клімат, а так само сприятлива економічна і політична обстановка роблять Норвегію дуже привабливим місцем для еміграції. Крім того керівництво цієї маленької північної країни досить лояльно ставиться до можливості поповнити чисельність свого населення за рахунок законослухняних і добропорядних іноземців. Тому отримати норвезьке громадянство дещо простіше, ніж багатьох інших країн Європи. І все ж для його придбання необхідно виконати цілий ряд вимог.

Інструкція

  1. Згідно з норвезьким законодавством отримати громадянство Норвегії можна двома шляхами: 1) за правом спадкування, якщо один або обоє батьків є норвезькими підданими (філіація), 2) в результаті офіційного прохання, поданого іноземцем, що проживають в Норвегії і відповідним пред’являються законом вимогам (натуралізація ). Легко уявити, що для більшості іноземців можливий тільки другий варіант.
  2. Для отримання громадянства Норвегії заявник повинен відповідати таким умовам:

    - Бути старше 18 років (це не відноситься до дітей, які мають батьків-норвежців);

    - Постійно проживати в Норвегії протягом 7 років з останніх десяти (для іноземців, які перебувають у шлюбі з громадянами Норвегії, цей термін зменшено до 5 років);

    - Мати діючий вид на проживання;

    - Не мати судимостей, не числиться членом будь-яких терористичних груп чи організацій і не страждати від психічних захворювань (не піддаватися примусовому психіатричному лікуванню);

    - Пройти навчальний курс норвезької мови в обсязі 300 навчальних годин або мати документ, що засвідчує достатнє володіння норвезьким або саамська мова.
  3. Важливо пам’ятати, що чинний дозвіл на проживання повинен бути не тільки на момент подачі заяви про отримання громадянства, а й протягом усього періоду її розгляду. Процедура отримання громадянства не є підставою для продовження дозволу на проживання, тому якщо його термін закінчується (зазвичай дозвіл на проживання видається строком на 1 рік), необхідно подбати про його продовження заздалегідь, як мінімум за місяць до остаточної дати.
  4. Так само існує ряд винятків із встановлених правил отримання громадянства Норвегії. Зокрема для жителів однієї з Північних країн (Швеція, Данія, Фінляндія, Ісландія) термін необхідного проживання в країні знижено до 2 років. Для людей старше 18 років і не мають ніякого підданства взагалі, умови отримання норвезького громадянства значно пом’якшені. Так само певні винятки передбачені для осіб, які мають статус «біженця» або «фахівця». Кожен окремий випадок розглядається індивідуально, тому повну інформацію про умови отримання громадянства можна отримати тільки у відповідних органах влади.
  5. Подати прохання про отримання громадянства може будь-який іноземець в Управління імміграційної служби Норвегії або в будь Управління Справами Адміністрації Області.

Зверніть увагу

Важливо мати на увазі, що законодавство Норвегії не допускає подвійного громадянства. Тому необхідно бути готовим відмовитися від наявного громадянства при отриманні норвезького.