Як отримати громадянство РФ осіб без громадянства

Як отримати громадянство РФ осіб без громадянства

Громадянство — це стійкі відносини між людиною і державою. Ставши підданим тієї чи іншої країни, ви знаходите свої зобов’язання перед нею (такі як сплата податків, військова обов’язок, дотримання законів) в обмін на надані права і свободи, соціальні гарантії. Щоб стати повноправним членом Російської держави, необхідно пройти ряд юридичних формальностей.

Інструкція

  1. Проживіть в Росії не менше п’яти років поспіль — саме такий термін для отримання громадянства встановлює пункт «а» частини першої статті 13 Федеральний Закон «Про Громадянство» від 31.05.2002. Це правило поширюється і на осіб без громадянства. Проживання на території РФ вважається безперервним, якщо протягом цього терміну ви залишали країну не більше ніж на три місяці щороку. Термін вашого проживання у Росії відраховується від дати з моменту реєстрації за місцем перебування. Не нехтуйте оформленням цього документа! Також потрібно не конфліктувати з законом (пункт «б» частини першої 13 статті), мати законне джерело засобів до існування (пункт «в») і підтвердити своє знання російської мови (пункт «д»).
  2. Перевірте, чи не потрапляєте ви в одну з пільгових категорій. Право на отримання громадянства без п’ятирічного терміну проживання мають:

    - Особи, народжені на території РСФСР, після розпаду СРСР не отримали громадянство жодної з республік;

    - Особи, які мають неповнолітнього або повнолітньої, але недієздатної дитини-громадянина РФ (за умови, що другий батько відсутній або недієздатний);

    - Непрацездатні особи, які мають дієздатних дітей-громадян РФ і перебувають на їх опікою;

    - Особи, які перебувають у шлюбі з громадянином РФ не менше трьох років.

    Ветерани Великої Вітчизняної війни, які були громадянами СРСР і нині проживання на території Росії, мають право на отримання громадянства у винятковому порядку — без дотримання умов пунктів «а», «в» і «д».
  3. Прийдіть до територіального підрозділу ФМС з необхідними документами:

    - Документи, що засвідчують особу;

    - Заява на отримання громадянства РФ у двох примірниках;

    - Фотографії;

    - Квитанція про оплату держмита;

    - Документ, що підтверджує громадянство СРСР у минулому (свідоцтво про народження, паспорт громадянина СРСР), якщо є;

    посвідчення ветерана ВВВ, якщо є);

    - Інші документи, що підтверджують право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку.