Як отримати громадянство РФ у Грузії

Як отримати громадянство РФ у Грузії

Для отримання громадянства Росії іноземцю потрібно легально прожити на території Росії не менше п’яти років (за деякими винятками). Однак якщо у громадянина Грузії хоча б один з батьків має російське громадянство, то оформити громадянство РФ можна і перебуваючи на території Грузії.

Інструкція

  1. Подайте до Міністерства Юстиції Грузії заяву про відмову від грузинського громадянства. При цьому обов’язково візьміть довідку про те, що ви почали процедуру відмови від громадянства. Зробіть 3 фотографії розміром 3х4 см. На роботі візьміть довідку про доходи. Якщо ви не здобували освіту на території СРСР (до 01.09.91) або на території РФ (після 01.09.91), то здайте тестування на знання російської мови в Російсько-Вірменському (Слов’янському) університеті. Не забудьте отримати сертифікат про складання тесту. (Якщо ж отримували, то для підтвердження знання російської мови вам достатньо буде пред’явити в консульстві отриманий диплом.)
  2. Попросіть вашого батька — громадянина Російської Федерації, щоб він вислала вам свій російський паспорт або копію паспорта. (Копія обов’язково повинна бути завірена в територіальному органі ФМС РФ).
  3. Прийдіть особисто в консульство РФ в Грузії. При собі у вас повинні бути крім документів, перелічених вище: посвідчення особи з зазначенням місця вашого проживання і свідоцтво про народження. Якщо документи складені не російською мовою, їх попередньо слід перекласти. Переклад документів засвідчується нотаріально. Також перекладу підлягають всі наявні на паперах печатки та штампи.
  4. Напишіть заяву на отримання російського громадянства на бланку встановленої форми. Прикладіть до нього всі перераховані вище документи, оплатіть мито ($ 45 на 2011 рік) і чекайте 6 місяців, поки консульство буде розглядати вашу заяву.
  5. Якщо консульство з якоїсь причини відмовило прийняти у вас документи для отримання громадянства, то отримаєте російську візу. Після легального перетину Російсько-Грузинської кордону ви зможете подати документи на отримання громадянства на території Російської Федерації. Здати документи в ФМС РФ слід протягом 7 днів після прибуття до Росії.

Корисні поради

Зверніться за консультацією до кваліфікованого юриста, оскільки в законодавство регулярно вносяться зміни, доповнення і поправки. Особливо часто змінюються процесуальні норми подачі необхідних для отримання громадянства документів.