Як отримати громадянство Росії в Молдові


 

Якщо ви проживаєте в Молдові і хочете стати повноправним громадянином Росії, то первинні документи для отримання цього статусу ви зможете оформити і у себе на батьківщині. Правда, потім вам все одно доведеться переїхати в РФ, якщо на вас не поширюється спрощений порядок його отримання.



Інструкція

  1. Зверніться до консульського відділу Посольства Росії в Республіці Молдова за адресою: м. Кишинів, вул. Штефана чел Маре, д. 153. Але перед цим подзвоніть за телефонами: 23-51-08 (автовідповідач), 23-51-10 (оператор) і дізнайтеся режим роботи відділу.
  2. З’ясуйте, чи зможете ви претендувати на отримання громадянства Росії в спрощеному порядку. До мають на це право, відносяться:
    - Особи, у яких хоча б один з батьків є громадянином РФ;
    - Особи без громадянства, у яких було громадянство СРСР;
    - Особи, які отримали середньо-спеціальна або вища освіта в училищах, коледжах, ліцеях та вузах РФ після 1.07.2002;
    - Особи, що народилися на території РРФСР і колишні громадянами СРСР;
    - Особи, які перебувають у шлюбі з громадянином РФ протягом 3-х років і більше (або мають неповнолітню дитину та перебувають у шлюбі не менше 1 року);
    - Особи, які є непрацездатними і мають дорослих дітей, які є громадянами РФ;
    - Ветерани ВВВ, які мали громадянство СРСР;
    - Особи, які протягом 3-х і більше років проходили в РФ службу за контрактом.
  3. Якщо ви ставитеся до однієї із зазначених категорій, підготуйте наступні документи для передачі в консульський відділ:
    - Паспорт громадянина Республіки Молдова (для осіб без громадянства — паспорт СРСР);
    - Свідоцтво про народження;
    - Документи про сімейний стан;
    - Документ, що підтверджує, що ви володієте російською мовою (атестати, дипломи тощо);
    - Документи, які підтверджують, що кошти, на які ви живете, отримані законним шляхом (від трудової книжки до довідки з банку);
    - Довідки з органів внутрішніх справ Молдови та Придністров’я про несудимість;
    - Завірені копії паспортів батьків (для тих, у кого вони є громадянами РФ).
    Всі документи повинні бути перекладені на російську мову і мати апостиль. Протягом 6-ти місяців ви отримаєте російське громадянство.
  4. Якщо ви не маєте відношення до жодної із зазначених категорій, ви також можете звернутися в консульський відділ і подати заяву на отримання громадянства РФ. Однак вам доведеться чекати до тих пір, поки не відкриються квоти в той чи інший російський регіон. Для громадянства вам знадобиться спочатку отримати (вже в Росії) дозвіл на тимчасове проживання (на термін 3 роки). Потім, за умови безвиїзного знаходження на території РФ протягом цього терміну, ви зможете подати документи на ВНЖ. Через рік після цього у вас з’явиться право клопотати про російське громадянство.