Як отримати громадянство Росії дитині

Як отримати громадянство Росії дитині

Закон № 62-ФЗ «Про громадянство РФ» встановлює підстави набуття дітьми російського громадянства. Дитина може отримати громадянство РФ як по народженню, так і за бажанням її батьків (опікунів, піклувальників). Придбання дитиною громадянства за народженням залежить від громадянства його батьків і місця народження.

Інструкція

  1. Дитина приймається в російське громадянство незалежно від того, народжений він у Росії або за її межами:

    1. коли мама і тато дитини росіяни,

    2. коли дитина має єдиного батька — громадянина РФ,

    3. коли один з батьків є громадянином РФ, а другий з батьків має статус особи без громадянства або визнаний безвісно відсутнім, або його місцезнаходження невідоме,

    4. коли один батько — громадянин РФ, інший батько — іноземний громадянин, і дитині загрожує отримати статус особи без громадянства.
  2. Також стає громадянином РФ дитина, народжена на території РФ:

    1. коли один з батьків дитини — росіянин, а інший батько — іноземний громадянин,

    2. коли обоє батьків дитини (або його єдиний батько) — іноземні громадяни, що проживають в Росії, і держава, громадянами якої вони є, не надає дитині своє громадянство.

    3. коли обоє батьків дитини (або його єдиний батько) — проживають в РФ особи без громадянства.
  3. Крім того, дитина, що не є громадянином РФ, може прийматися в російське громадянство в порядку та на підставах, передбачених статтями 14, 25, 26 Закону про громадянство: для дітей діє спрощений порядок прийому до громадянства. Спрощений порядок передбачає звернення до компетентних органів із заявою про прийом дитини до громадянства. У ролі заявників можуть виступати як батьки, так і опікуни (піклувальники) дитини, що мають на це право за Законом про громадянство.
  4. Заявнику, який проживає в Росії, слід направити заяву про прийом в громадянство дитини до органів внутрішніх справ за місцем проживання. Заявник, який проживає за межами РФ, може подати заяву в російське дипломатичне представництво або консульську установу.
  5. Заява складається у двох примірниках на спеціальному бланку. Разом із заявою подається документ, що засвідчує особу заявника, а також наступні документи:

    - Свідоцтво про народження дитини або її паспорт, якщо такий є;

    - Якщо дитина проживає на території РФ, вид на проживання або інший документ, що підтверджує проживання дитини в Росії;

    - Документ, що засвідчує особу і громадянство другого з батьків (при придбанні дитиною громадянства по підставі п. «а» ч.2 ст.14 та ч.2 і 4 ст. 25 Закону про громадянство);

    - Документ, що засвідчує статус особи без громадянства другого з батьків (при придбанні дитиною громадянства по підставі п. «а» ч.2 ст. 14 і ч.3 ст. 25 Закону про громадянство);

    - Свідоцтво про встановлення опіки чи піклування, у відповідних випадках;

    - Для придбання громадянства РФ дитиною у віці від 14 до 18 років необхідно його згода, оформлена письмово. Така згода складається у довільній формі та засвідчується нотаріусом;

    - 3 фотографії дитини (3х4 см);

    - Квитанція про оплату держмита або консульського збору.
  6. Розгляд заяви за спрощеним порядком і прийняття рішення по ньому здійснюється у строк до шести місяців з дня подачі заяви. Про рішення, прийняте за такою заявою, заявник повідомляється в місячний термін з дня прийняття рішення.

    При позитивному рішенні про надання російського громадянства дитині, яка досягла 14 років, видається російський паспорт, а дитині, яка не досягла цього віку, яка проживає в Росії, оформляється спеціальний вкладиш до свідоцтва про народження, який підтверджує наявність у дитини громадянства РФ. Якщо дитина віком до 14 років у Росії не проживає, відомості про нього заносяться в закордонний паспорт батька (батьків) дитини — громадян РФ. Також на прохання батьків дитини йому може бути виданий паспорт РФ.