Як отримати громадянство Росії громадянину Казахстану

Як отримати громадянство Росії громадянину Казахстану

Умови отримання громадянства описані в «Законі Російської Федерації про громадянство». Вони залишаються незмінними ось вже багато років, однак, у 2003-му році в закон все-таки були внесені деякі поправки. Згідно з ними, існують схеми спрощеного отримання громадянства.

Вам знадобиться

- Посвідчення особи (паспорт);
- Свідоцтво про народження;
- Фотографії;
- Анкети;
- Медична довідка про стан здоров’я;
- Диплом про освіту (якщо є);
- Довідка про відсутність судимостей;
- Закордонний паспорт (якщо він є);
- Міграційна карта;
- Свідоцтво про шлюб (або розлучення);
- Свідоцтво про власність;
- Підстава для перебування в країні (російська віза, відмітка про постановку на міграційний облік).

Інструкція

  1. Існує два способи отримання громадянства: загальний і прискорений, тобто спрощений. Перший є найбільш поширеним, на нього можуть претендувати особи, які досягли 18-ти років, обов’язково дієздатні, без громадянства взагалі, або іноземні громадяни. Для отримання необхідного документа заявник повинен безперервно прожити на території Росії більше п’яти років. «Безперервно» в даному випадку означає, що особа не має права залишати країну більше, ніж на три місяці на рік.
  2. Претендент на отримання громадянства повинен володіти російською мовою, дотримуватися конституції країни, інші встановлені закони. Крім того, потрібно буде володіти засобами для існування, отриманими законно, і відмовитися від свого колишнього громадянства, щоб отримати російське.
  3. Було відзначено, що для деяких категорій осіб можливий і інший, спрощений спосіб отримання громадянства РФ. До таких категорій можна віднести людей, що володіють великими досягненнями в техніці, науці, мистецтві, культурі, або мають одну із затребуваних професій в країні. Такі заявники можуть прожити в Росії лише рік, а не п’ять, як зазначено в законі.
  4. На подачу заяви за прискореною програмою можуть претендувати особи без громадянства або іноземці, у яких є хоча б один батько-громадянин РФ. Проте варто звернути увагу на те, що батьки зобов’язані в такому випадку проживати на території країни постійно. До речі, до категорії осіб, які потрапляють під спрощену схему, відносяться і особи, які володіли громадянством СРСР або які жили на території будь-якої з країн-учасниць Радянського Союзу.
  5. Отримання російського громадянства в скорочені терміни можливо для тих, хто закінчив вищий заклад в РФ. Правда, існує обмеження: по ньому зазначені особи повинні бути або громадянами країн колишнього СРСР, або закінчити ВУЗ не пізніше, ніж у червні 2002-го року.