Як отримати громадянство Росії українцю

Як отримати громадянство Росії українцю

Порядок отримання громадянства РФ громадянами Україна не має відмінностей від загальноприйнятого для вихідців з більшості держав СНД. Він залежить від підстав для отримання громадянства Росії в кожному конкретному випадку. З цього питання треба звертатися до ФМС або консульство РФ.

Вам знадобиться

- Підстави для прийому громадянства;
- Легальне проживання в РФ не менше 5 років або диплом російського професійного навчального закладу;
- Пакет документів відповідно до вимог ФМС або консульської установи.

Інструкція

  1. Однією з підстав для отримання громадянства РФ служать родинні зв’язки з росіянами. Як правило, воно виникає, якщо громадянство РФ має хтось із батьків або чоловік (дружина). Підставою для отримання громадянства РФ служить також закінчення претендентом російського професійного навчального закладу, починаючи професійним училищем або ліцеєм (колишні ПТУ) і вище: коледжу (технікуму) або вузу.

    В інших випадках іноземець, включаючи українця, який прожив в РФ не менше 5 років, може спробувати стати росіянином у рамках квоти, яка визначається владою регіону його постійного проживання.
  2. У більшості випадків іноземцям слід спершу отримати дозвіл на тимчасове проживання. Для цього потрібно звернутися у відділення ФМС, обслуговуюче адресу його передбачуваного проживання в РФ. Це може бути житло родичів, власне (в цьому випадку найменше проблем) або знімне, якщо господарі не проти в оформленні РВП і згодом виду на проживання (знайти таких буде непросто).

    Крім надання необхідних документів, буде потрібно пройти медогляд. Дозвіл на тимчасове проживання дається на три роки, потім його потрібно продовжити на той самий строк, для чого підтвердити наявність коштів на рік проживання в Росії (довідка з банку або з роботи).
  3. Для випускників російських навчальних закладів передбачено особливий порядок. Їм слід звертатися відразу з питання прийняття громадянства в консульські установи РФ в Україну, розташовані в Києві, Харкові, Сімферополі та Львові — залежно від української прописки заявника.

    Отримати список необхідних документів, вимоги до них, дізнатися розміри консульських зборів та розподіл регіонів країни з консульських округах можна дізнатися в російських дипмісіях. Є ця інформація і на сайті Посольства РФ у Києві.

    Обов’язкова умова — російський диплом повинен бути отриманий не раніше літа 2002 року.
  4. Громадянам України, які легально прожили в РФ від п’яти років, треба звертатися в територіальні підрозділи ФМС за місцем своєї реєстрації в Росії. Там їм підкажуть пакет необхідних документів, вимоги до них, розміри держмита та реквізити для їх оплати.

Корисні поради

При зверненні в ФМС потрібно нотаріальна копія листа в консульство Україні з відмовою про її громадянства та квитанція про його відправлення. З точки зору офіційних органів України цей папірець є фільчину грамоту. Бажаючі можуть звернутися до консульства або компетентні органи в країні (в залежності від наявності ПМЖ в РФ, оформленого в Україну) в установленому тамтешніми законами порядку. На практиці мало хто це робить, і більшість залишається громадянами двох держав.