Як отримати громадянство Румунії

Як отримати громадянство Румунії

Румунське громадянство ніколи не було особливо привабливим, і кількість іммігрантів у цій країні поки невелика. Але вступ країни до Євросоюзу дозволило всім власникам румунського паспорта вільно працювати, жити й пересуватися по всьому Євросоюзу. І хоча найчастіше Румунія розглядається як транзитна країна, громадянство якої відкриває двері в інші країни, число бажаючих іммігрувати саме в Румунію зростає з кожним роком.

Вам знадобиться

- Заява про прийняття до громадянства;
- Копія паспорта;
- Копія свідоцтва про народження;
- Довідка про несудимість;
- Фотографії.

Інструкція

  1. Подайте заяву в посольство про прийняття румунського громадянства, якщо ви легально проживаєте в Румунії останні 5 років (для подружжя румунського громадянина — 3 роки) і володієте румунською мовою. Прикладіть необхідний пакет документів (копію паспорта, свідоцтво про шлюб та документи чоловіка (дружини), довідку про несудимість з Румунії і своєї країни, копію трудової книжки, копію військового квитка). Повний список документів дізнайтесь в посольстві.
  2. Нещодавно прийнятий закон дав можливість отримати громадянство і жителям Молдови і частково Україні. Громадянам, які проживали на території Молдови до 1940 року, а також їх нащадкам — дітям і онукам, надається можливість отримати (по суті, відновити) громадянство Румунії в досить короткі терміни без необхідності складати іспит на знання румунської мови. У цьому випадку необхідно звернутися до найближчого посольство Румунії із заявою (заповненому на румунській мові) про подачу документів. У заяві зазначаються ПІБ, домашня адреса, дата і місце народження.

    Відправте заявку поштою або особисто здайте в посольство. Як тільки ви отримаєте відповідь (на це може піти кілька місяців чи кілька років) із запрошенням в посольство, необхідно зібрати всі документи. Паспорт, довідки про несудимість, свідоцтва про народження, про шлюб. Заява про те, що ви не збираєтеся загрожувати національній безпеці Румунії, документи родичів, які були до 1940 року громадянами Румунії або народилися на її території в цей час. Якщо родичі вже померли, необхідно з’їздити до Румунії і зібрати всі можливі документи (виписки з архівів, церковних книг про хрещення і т.д.). Велику проблему найчастіше представляє різне написання імен і прізвищ (російською, румунською, молдовською мовами). Зверніться по допомогу до кваліфіковану юридичну компанію, яка допоможе встановити спорідненість в судовому порядку. Як тільки ви представите всі документи, їх розглянуть протягом 5 місяців. При позитивному вирішенні питання, вас запросять на прийняття присяги, де вручать румунський паспорт.

Корисні поради

Подача документів безпосередньо в самій Румунії, як правило, істотно знижує терміни очікування відповіді з посольства.