Як отримати грузинське громадянство

Як отримати грузинське громадянство

Відповідно до закону «Про громадянство Грузії» від 25 березня 1993 р., щоб отримати грузинське громадянство, ви повинні проживати на території Грузії останні 10 років, знати державну мову, історію і законодавство Грузії, мати нерухомість або роботу. Якщо ви задовольняєте наведеним вимогам, подавайте документи на отримання громадянства.

Вам знадобиться

- Копія паспорта або інше посвідчення особи;
- 2-4 фотографії 3х4 см;
- Підтвердження про проживання в Грузії останні 10 років;
- Довідка з місця роботи або документи на володіння нерухомістю.

Інструкція

  1. Напишіть заяву про прийняття громадянства. Якщо ви перебуваєте за межами країни, зробити це можна в дипломатичному представництві Грузії, консульській установі. Безпосередньо в Грузії зверніться до Міністерства юстиції. Можете скористатися он-лайн сервісом по здачі документів на отримання громадянства. Зареєструйтеся на сайті і заповніть необхідні форми. Прикріпіть до заповненої заяви відскановані документи. Сама заява роздрукуйте, підпишіть і з копіями документів відправте поштою в Агентство громадянського реєстру. Після розгляду документів вас повідомлять про подальші кроки. Вартість цієї процедури складе близько 150 дол.
  2. Здайте іспит на знання державної мови, історії та законодавства Грузії. Результати тестів будуть включені до вашого особової справи. Від вас також можуть вимагати написати на грузинській мові автобіографію. Якщо ви вже є громадянином якоїсь країни, напишіть відмову від громадянства. Грузинський закон не вітає подвійного громадянства.
  3. Заплатіть держмито встановленого розміру.
  4. Зберіть додаткові документи, у разі, якщо ви хочете отримати громадянство на підставі вступу в шлюб з громадянином або громадянкою Грузії: свідоцтво про шлюб, паспорт чоловіка або дружини, підтвердження про спільне проживання (витяг з паспортного столу, будинкової книги). Звернутися із заявою про отримання громадянства на підставі укладення шлюбу, ви можете після 3-х років проживання в Грузії.
  5. Попередьте своїх близьких родичів, що їх можуть запросити для уточнення, роз’яснення та отримання інформації про вас, особливо якщо ви перебуваєте за межами Грузії. Так само вони можуть надати від вашого імені відсутні документи.
  6. Чекайте рішення по вашому питанню. Протягом 6-12 місяців ви отримаєте повідомлення про отримання громадянства.
  7. Отримавши звістку, що ваші документи готові, прийдіть на процедуру вручення паспорта. Прочитайте та підпишіть текст присяги на вірність Грузії, отримаєте грузинський паспорт.

Корисні поради

Отримати громадянство Грузії можна і за особливі заслуги перед державою, на підставі клопотання громадської організації, державного органу, політичної партії. У цьому випадку не потрібно чекати 10 років.