Як отримати латвійське громадянство

Як отримати латвійське громадянство

Латвія є учасницею Шенгенської угоди. Якщо ви хочете стати громадянином цієї країни, спочатку вам потрібно буде отримати дозвіл на проживання. Зробити це можна, зареєструвавши підприємство, купивши бізнес і (або) ставши власником нерухомості.

Вам знадобиться

- Отримати вид на проживання;
- Здати іспити;
- Підготувати документи;
- Відмовитися від попереднього громадянства;
- Подати документи на отримання громадянства.

Інструкція

  1. Зареєструйте в Латвії компанію і внесіть в основний капітал підприємства не менше 35 500 євро. Ця сума є необхідною для отримання посвідки на проживання. На цій підставі, отримайте річну візу. Через рік продовжите її, а згодом оформите вид на проживання.
  2. Однак майте на увазі, що ваше підприємство повинно вести діяльність. В іншому випадку, вам відмовлять у продовженні дозволу на проживання. З 2010 року законодавство Латвії скасував необхідність осілості, тобто вам не обов’язково буде перебувати в країні більше 180 днів щорічно. Бізнесменам досить приїжджати один раз на рік для продовження картки.
  3. Придбайте квартиру або будинок на території Латвії. У травні 2010 року Президент країни схвалив поправки до імміграційного законодавства і дозволив видавати посвідку на проживання іноземцям, які купили нерухомість, вартістю не менше 141 000 євро в Ризі і не менше 71 000 євро за її межами. Розрахунки повинні вироблятися на безготівковій основі.
  4. Термін розгляду вашої заявки на отримання виду на проживання становитиме близько 90 днів. Отримавши його, ви повинні будете перебувати в країні не менше 180 днів у році. В іншому випадку, він може бути анульований.
  5. Через 5 років після отримання ВНЖ, вам необхідно буде скласти іспити. Тоді ви зможете подати документи на отримання громадянства в порядку натуралізації. Підтвердіть знання латиської мови, Сатверсме Латвійської Республіки, її історію і текст державного гімну. Підпишіть клятву вірності країні.
  6. Підготуйте необхідні папери. Це документ з персональним кодом, що підтверджує проживання в Латвії протягом 5 років до дня подачі заяви, документ, що підтверджує легальне джерело доходу, квитанція про оплату державного мита (20 лат), паспорт та 3 фотографії (3 Х 4), свідоцтво про народження дитини (якщо у вас є діти до 15 років). Пам’ятайте, що при отриманні латвійського громадянства, вам потрібно буде відмовитися від попереднього!
  7. Зберіть всі документи і віднесіть їх в районне відділення Управління натуралізації за місцем проживання.
  8. Після того, як ви отримаєте громадянство, отримаєте виписку з рішення Кабінету Міністрів Латвії. Вона є документом, що підтверджує ваше громадянство, і дає право на отримання паспорта громадянина Латвії.

Зверніть увагу Зверніть увагу

Реєстрація фірми в Латвії обійдеться вам в 3000 євро.

Вартість оформлення ВНЖ становить 4000 євро на дорослу людину (якщо воно оформляється через реєстрацію компанії).

Якщо ви оформляєте ВНЖ через покупку нерухомості, вартість складе 5000 євро на дорослого і по 1000 євро на кожного члена сім’ї.