Як отримати молдавське громадянство


 

Період незалежності Молдови характеризується активною міграцією. Тому для учасників міграційного процесу рано чи пізно постає питання, пов’язане з отриманням громадянства Республіки Молдова або його збереженням при отриманні громадянства іншої держави.


Вам знадобиться

— заява;
- Ваше свідоцтво про народження (копія);
- Документ, що підтверджує факт проживання ваших батьків на території Бессарабії до 28 червня 1940 року;
- Документи, що підтверджує наявність громадянства іншої держави;
- Паспорт (копія);
- Довідка про відсутність судимості з країни, громадянином якої ви є на момент апеляції на громадянство Республіки Молдова.

Інструкція

  1. Для оформлення громадянства вам необхідно написати заяву встановленого зразка на ім’я президента Республіки Молдова в відділ обліку і документування населення по місцю проживання.
  2. До заяви необхідно додати такі документи:
    - Ваше свідоцтво про народження (копія);
    - Документ, що підтверджує факт проживання ваших батьків на території Бессарабії до 28 червня 1940 року;
    - Документи, що підтверджує наявність громадянства іншої держави;
    - Паспорт (копію);
    - Довідку про відсутність судимості з країни, громадянином якої ви є на момент апеляції на громадянство Республіки Молдова.
      
  3. Якщо ви раніше ніколи не проживали на території Молдови, ви маєте право на отримання молдавського громадянства в рамках натуралізації. Для цього вам необхідно задовольняти таким умовам:
    - Протягом певного часу легально проживати в Молдові;
    - Знати державну мову і Конституцію даної Республіки;
    - Мати легальні джерела доходу;
    - Відмовитися від наявного громадянства іншої країни.
    Термін розгляду заяви про набуття громадянства з дня прийому документів становить 1 рік.
  4. Якщо ви не є біженцем, мінімальний термін проживання в Молдові для отримання громадянства — 10 років. Якщо ви будете проживати у батьків або дітей, що мають громадянство даної республіки, то мінімальний термін проживання — 3 роки. Крім того, ви маєте право подати документи на отримання громадянства Республіки Молдова після 3-х років шлюбу з громадянином Республіки, незалежно від часу вашого проживання на її території.
  5. Подати заяву на придбання молдавського громадянства ви можете в дипломатичне представництво або консульська установа Республіки Молдова, які перебувають закордоном. Це особливо актуально для осіб, які проживають на території інших держав.