Як отримати польське громадянство

Як отримати польське громадянство

Отримання польського громадянства дає право на безкоштовну освіту, медичне обслуговування, а також можливість жити і працювати в будь-якій країні ЄС. Практично єдиною законною можливістю стати громадянином Польщі є отримання репатріаційної візи.

Вам знадобиться

- Заява про надання репатріаційної візи;
- Копія паспорта;
- Фотографії;
- Копії документів, що підтверджують польське коріння.

Інструкція

  1. Зверніться в польське консульство чи посольство за бланками заяви для репатріаційної візи. Заповніть бланк заяви на польській мові. Прикладіть до нього документи, які підтверджують наявність польського громадянства у ваших прямих родичів (батьки, бабусі / дідусі, прабабусі / прадідуся), а саме: свідоцтво про народження, виписку з церковної книги про хрещення, паспорт, свідоцтво про шлюб, відомчі документи, де вказана національність родича. Як доказ можна надати будь-які документи, видані державою чи церквою, в тому числі припустимі і документи, видані за Радянського Союзу. Прикладіть фотографії, копію паспорта.
  2. Уявіть запрошення з боку родичів або з боку державних територіальних структур, які готові забезпечити вас на перший час житлом, роботою або надати фінансову підтримку. Якщо у вас немає людей, готових вам посприяти, зверніться до консула з проханням надати інформацію про можливі місця для переселення, а також працевлаштування. Після отримання візи (вона дійсна протягом 1 року), вам необхідно прибути до Польщі. Перетин польського кордону з репатріаційної візою означає, що ви вже є польським громадянином. Вам залишилося тільки отримати паспорт.
  3. Зверніться в воєводську Адміністрацію за місцем проживання, здайте всі документи для отримання громадянства: заяву на отримання громадянства, копію закордонного паспорта, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, автобіографію, копію диплома про освіту, довідку про несудимість, медичну довідку встановленого зразка, 8 фотографій, трудову книжку, копії документів батьків заявника (паспорт, свідоцтво про народження або смерті). Можливо, знадобляться додаткові документи (у разі зміни ПІБ).
  4. Приблизно через місяць отримаєте документи громадянина Польщі — внутрішній паспорт, закордонний паспорт, картку пенсійного фонду та соціального страхування.

Корисні поради

Держава відшкодовує транспортні витрати на переїзд до Польщі, надає разову матеріальну підтримку, надає можливість безкоштовного навчання на курсах польської мови.