Як отримати посвідку на проживання на Україну

Як отримати посвідку на проживання на Україну

Вид на проживання в Україну може знадобиться тим, хто збирається оселитися там на довгий термін або постійно. За чинним українським законам іноземець може перебувати в Україну не більше 90 днів поспіль. При наявності постійного або тимчасового виду на проживання це обмеження знімається.

Вам знадобиться

- Копія паспорта з перекладом першої сторінки;
- Підстави для виду на проживання;
- Медична довідка;
- Підтвердження місця проживання в Україну;
- Фотографії.

Інструкція

  1. Підставами для тимчасового виду на проживання служать реєстрація іноземцем свого підприємства в Україні або отримання дозволу на роботу в існуючому підприємстві. Більш реальний, але і витратний перший варіант. У країні, де часто без оформлення працюють навіть власні громадяни, дозвіл на роботу стануть робити хіба що особливо цінного фахівця.

    При наявності тимчасової реєстрації в Україну іноземець може потім оформити в районній адміністрації статус фізичної особи — підприємця (аналог російського індивідуального підприємця). Для цього доведеться спочатку придбати в Україну житло (найнадійніший варіант) або, що складніше, знайти людину, яка погодиться зареєструвати іноземця у своїй квартирі або приватному будинку.
  2. Перебуваючи в Україну по імміграційної картки, іноземець може заснувати в країні аналог ТОВ або інше підприємство. Але, щоб взяти на роботу самого себе, йому доведеться оформити дозвіл на роботу собі ж, звернувшись в центр зайнятості. І тільки при його наявності звертатися за тимчасовим дозволом на проживання. Простіше тим, хто має підставу для постійного виду на проживання. Українські закони дозволяють це семи категоріям іноземців: тим, хто раніше перебував у громадянстві країни, прямим родичам (рідні брати, сестри, діти, батьки, дідусі, бабусі, онуки) громадян України, подружжя громадян України після двох років перебування у шлюбі і їхні діти -іноземці, батьки, дружини і неповнолітні діти власника виду на проживання.
  3. Правом на постійний вид на проживання мають також біженці після трьох років перебування в Україну в цьому статусі, діячі науки і культури і ті, хто інвестував в економіку країни не менше 100 тисяч доларів.

    Крім документів, що підтверджують підставу для виду на проживання, знадобиться неабиякий набір паперів.

    Це довідки про відсутність судимості в Україні та країні громадянства (тільки для постійного виду на проживання), дані медичного обстеження на СНІД, туберкульоз і вживання наркотиків, підстави для користування житлом (право власності, договір оренди, нотаріально оформлений або зареєстрований в ЖЕК), довідка з ЖЕКу про проживаючих у квартирі або про те, що там ніхто не прописаний. Якщо ж мешканці є, всі вони повинні написати заяви, що не заперечують проти вселення до них іноземця.
  4. Знадобляться також паспорт іноземця з нотаріальним перекладом першої сторінки та копіями інших, 8 матових чорно-білих фото 3 на 4 і квитанція про оплату держмита. Іноземець, що оформляє тимчасовий вид на проживання за дозволом на роботу, повинен надати нотаріальну копію дозволу, копію ідентифікаційного коду (аналог російського ІПН, оформляється в податковій інспекції за місцем реєстрації) та копії установчих документів компанії роботодавця (включаючи власну): свідоцтво про реєстрацію, статистична довідка, довідка з банку про відкриття рахунків. з податкової про відсутність заборгованості та облікової картки з ОВІРу (робиться при оформленні дозволу на роботу). Всі документи підприємства треба завірити печаткою і написом «копія вірна».
  5. Всі документи на іноземних мовах, включаючи російську (а він у суміжному державі тепер вважається таким), доведеться перевести на українську з засвідченням підпису перекладача в нотаріуса.