Як отримати посвідку на проживання в Америці


 

Якщо ви плануєте переїхати жити до Сполучених Штатів Америки на багато років або назавжди, то вам знадобиться вид на проживання (permanent residence) — грін карта (Green Card). Це офіційний імміграційний документ, який дозволяє іноземцю залишатися на території США і працювати, хоча дозвіл на роботу доведеться отримувати окремо.



Вам знадобиться

— пакет документів, що підтверджують вашу особу, освіта і статус;
- Фотографії для документів;
- Контактні адреси та телефони американського посольства і департаменту у справах імміграції в США.

Інструкція

  1. Отримати грін карту можна кількома способами: політичний притулок, інвестиції в економіку, шлюб з громадянином США, запрошення від роботодавця з наданням робочого місця і навіть лотерея. Виберіть для себе найбільш підходящий і починайте збирати документи.
  2. Найпростіший спосіб — це щорічна лотерея. Якщо ви вирішили покластися на волю випадку, зайдіть на офіційний сайт лотереї за адресою http://www.dvlottery.state.gov ( www.dvlottery.state.gov ) і заповніть анкету. Попередньо переконайтеся, що відповідаєте пред’являються умовам: вам більше 18 років і ви маєте хоча б середню освіту. Подати заявку на участь можна тільки один раз в рік, в жовтні. Майте на увазі, що ця лотерея абсолютно безкоштовна, і не довіряйте пропозиціям шахраїв заплатити навіть якісь невеликі гроші. Результати розіграшу ви можете подивитися на тому ж сайті.
  3. Якщо ви плануєте отримати грін карту в результаті шлюбу з американцем, майте на увазі, що в цьому випадку вам потрібен саме громадянин США, а не просто володар виду на проживання. Подаючи документи в посольство, будьте готові надати документальні свідоцтва вашого спільного життя: фотографії, виписки з загальних рахунків, спільні кредитні карти і т.п. Не дивуйтеся, якщо працівники посольства влаштують вам справжній допит з усіма подробицями щодо вашої сімейного життя. Причому першу вашу грін карту в цьому випадку ви отримаєте тільки строком на два роки.
  4. Якщо ви володієте високою професійною кваліфікацією, спробуйте знайти американського роботодавця, який буде готовий взяти вас на роботу і оформити всі необхідні документи. У цьому випадку основні бюрократичні процедури ляжуть на приймаючу сторону, тобто на вашого майбутнього начальника. Але ви самі повинні підготувати документи про освіту, про підтвердження вашої кваліфікації, проходження стажувань і досвіді роботи.
  5. Отримати грін карту в якості політичного біженця може бути дуже непросто, але все ж певні шанси існують. Для цього ви повинні зібрати свідчення, що в своїй країні ви піддаєтеся переслідуванням і тиску за політичними, релігійними або етнічними мотивами. Зверніть увагу, що всі випадки утиски, на які ви посилаєтесь, повинні бути документально зафіксовані і підтверджені свідками.

Корисні поради

Якщо ви не плануєте емігрувати в США як висококваліфікованого професіонала, від вас офіційно не стануть вимагати складання іспиту на знання англійської мови. Однак якщо ви зможете пояснюватися зі співробітниками американського посольства по-англійськи, це справить позитивне враження і дасть вам додаткові очки при прийнятті рішення про надання вам грін карти.