Як отримати посвідку на проживання в Естонії

Як отримати посвідку на проживання в Естонії

Вид на проживання в Естонії можна отримати за семи підставах: для роботи, заняття бізнесом, навчання, поселення у близького родича, дружина, для проживання (при достатній дохід), а також на підставі міжнародного договору. На цих підставах видаються строкові види на проживання в Естонії. Вид на проживання довготривалого жителя отримає складніше — для цього треба прожити в Естонії не менше 5 років, володіти естонською мовою і мати прибуток.

Інструкція

  1. Існує два типи виду на проживання в Естонії: строковий вид на проживання і посвідку на проживання довгострокового жителя. Отримати перший досить легко. Він дається на наступних підставах:

    1. робота в Естонії. Такий вид видається за наявності роботодавця в Естонії та його згоди і гарантій взяти на роботу іноземця. Слід зазначити, що дозвіл на роботу виходить в Естонії окремо.

    2. бізнес в Естонії. Бізнесменам вид на проживання в Естонії надається тільки в разі їх пристойною матеріальної забезпеченості: 120 000 крон такий бізнесмен повинен бути здатний інвестувати у свій бізнес.

    3. навчання. За клопотанням вузу можна оформити посвідку на проживання.

    4. наявність близьких родичів у Естонії.

    5. наявність чоловіка або дружини в Естонії.

    6. легальний високий дохід — не менше 148 000 крон за останні шість місяців. Ті, хто має такий дохід і хоче жити в Естонії, не має права надалі отримати дозвіл на роботу.

    7. на підставі міжнародного договору.
  2. Щоб отримати строковий вид на проживання в Естонії, необхідно подати клопотання до зарубіжних представництвах Естонії або в самій Естонії, якщо особа з тих чи інших причин перебуває на її території. Реакція на клопотання залежить від річної квоти. Якщо вона вичерпана, то клопотання, швидше за все, буде відхилено. Річна квота зазвичай становить 0,1% від числа постійних жителів Естонії, тобто приблизно 1300 осіб на рік.
  3. Однак є категорії осіб, на які квота не поширюється. Це етнічні естонці, чоловік або дружина естонця, його дитина або батьки, громадяни США та Японії і деякі інші особи. На цих осіб норми про квотування не поширюються, що означає, що вони мають право в будь-якому випадку отримати посвідку на проживання. Термін виду на проживання залежить від обставин, за якими було видано посвідку на проживання. Він може продовжуватися також залежно від обставин.
  4. В Естонії існують обмеження при видачі посвідок на проживання. Отримати естонський вид на проживання не можуть ті, хто надав неправдиві дані при подачі клопотання, засуджені та судимі, підозрювані в приналежності до злочинного співтовариства, що знаходяться на службі в іноземних збройних силах, колишні кадрові військовослужбовці, працівники служб розвідки і члени їх сімей.
  5. Вид на проживання довготривалого жителя Естонії видається тому, хто проживає в Естонії не менше 5 років за строковим посвідки на проживання, має постійний прибуток у Естонії, зареєстроване місце проживання та страховку. Також кандидат на отримання такого виду на проживання повинен хоча б мінімально знати естонську мову. Клопотання про видачу посвідки на проживання довготривалого жителя подається до Департаменту поліції і прикордонної Естонії.