Як отримати посвідку на проживання в Швейцарії

Як отримати посвідку на проживання в Швейцарії

Швейцарія — це одна з найбільш економічно розвинених і зручних для життя країн в Європі. Але отримати право жити в цій країні для іноземця непросто. Якщо ви громадянин Росії, то для довгого перебування в Швейцарії вам буде необхідно оформити посвідку на проживання, чітко дотримуючись передбачену урядом Швейцарії процедуру.

Вам знадобиться

- Закордонний паспорт з візою;
- Фотографії;
- Документи, що підтверджують мету перебування в країні.

Інструкція

  1. Визначтеся з метою життя в Швейцарії. Від цього залежить, який вид на проживання вам потрібно отримати. Їх існує вісім:

    - Вид на проживання типу В видається більшості студентів і найманим працівникам з сім’ями;

    - Тип С покладається живе в країні більше десяти років;

    - Ci призначений для членів сім’ї, тобто подружжя і дітей тих, хто приїхав працювати до Швейцарії;

    - G потрібен для людей, що живуть в прикордонних державах (наприклад, для тих росіян, хто має дозвіл на проживання у Франції);

    - L видається сезонним робітникам і студентам для деяких видів навчальних програм;

    - N оформляється біженцям.

    Існують і інші, для більш приватних випадків. Деякі типи виду на проживання (ВНЖ), наприклад, L, не можуть бути продовжені в Швейцарії. З таким документом для того, щоб продовжувати жити в стані згодом, потрібно буде з неї виїхати і ще раз подати документи на візу на батьківщині.
  2. Якщо ви перебуваєте в Росії, попередньо отримаєте візу на в’їзд до Швейцарії. Ви повинні подавати документи на візу D. Це не Шенгенська віза, і по ній ви до отримання ВНЖ не будете мати право виїжджати в інші європейські країни. За візою необхідно звертатися в посольство Швейцарії в Москві або в консульський відділ країни в Санкт-Петербурзі. Від вас зажадають документи про доходи або зобов’язання громадянина або організації в Швейцарії забезпечувати вас, а також документальне підтвердження цілей перебування в країні — запрошення на навчання, робочий контракт, документи про спорідненість, якщо ви їсте в країну разом з чоловіком або батьками.
  3. По приїзду в країну зверніться в організацію, що займається питаннями міграції на рівні конкретного кантону. Їх координати вам видадуть при отриманні візи разом з інструкцією про те, як потрібно діяти у вашій ситуації, в які терміни подавати документи і які папери потрібно докладати.

Корисні поради

Якщо ви збираєтеся подавати запит на ВНЖ як біженець, зважте своє рішення. У громадян Росії дуже мало шансів на це, якщо у людини немає конкретних доказів, що його переслідують з політичних мотивів і його життю загрожує небезпека. До того ж, людина, який подав прохання на отримання притулку, протягом розгляду своєї справи — а воно може зайняти не один рік — не має права працювати в країні і отримує лише дуже скромне посібник. У результаті ж кількість позитивних відповідей на прохання про притулок дуже мало.