Як отримати річну шенгенську візу

Як отримати річну шенгенську візу

Висновок Шенгенської угоди полегшило поїздки по Європі не тільки її громадянам, а й туристам з різних країн. Адже зі спеціальною шенгенською візою немає необхідності оформляти документ для в’їзду в кожну європейську країну. Але чи існують такі візи на рік, а не на три місяці, і як їх отримати?

Вам знадобиться

- Закордонний паспорт;
- Анкета для отримання візи;
- Гроші для оплати візового збору та послуг перекладача;
- Інші документи, залежно від вимог консульства.

Інструкція

  1. Якщо у вас ще немає закордонного паспорта, оформіть його. Зверніться у Федеральну міграційну службу за місцем проживання. Заповніть анкету, відплатите мито і дочекайтеся оформлення документа. Зазвичай воно займає один місяць. При подачі паперів ви можете вибрати, який закордонний паспорт ви хочете отримати: «нового покоління» (діє десять років) або старого зразка (на п’ять років).
  2. Дізнатися, які документи потрібно підготувати для отримання візи. Це залежить від мети поїздки і від країни, в яку ви прямуєте. Для людей, що їдуть за кордон за сімейними обставинами, знадобляться документи, що підтверджують родинні зв’язки з громадянами Європейського союзу, наприклад, свідоцтво про народження або про шлюб.
  3. Студенти повинні будуть пред’явити запрошення з навчального закладу, а людям, які знайшли роботу в Європі, потрібно буде підтвердити це за допомогою запрошення від компанії-роботодавця або робочого контракту. Також для візи часто буває необхідно підтвердити наявність достатньої кількості грошей для проживання в країні. У той же час, на відміну від оформлення документів на короткострокову поїздку, звичайно не потрібно купувати квитки заздалегідь.
  4. Переведіть всі документи, крім закордонного паспорта, на мову країни призначення. Переклад має бути виконаний офіційним перекладачем і бути завірений нотаріусом.
  5. Запишіться на подачу документів до консульства. Зробіть це заздалегідь, тому що час консульських працівників може бути розплановано на багато днів вперед. Запис зазвичай проводиться по телефону, але представництва деяких країн створили можливість запис онлайн на сайті посольства.
  6. У призначений час передайте всі документи консульському працівнику. При необхідності пройдіть співбесіду для отримання візи.
  7. Після закінчення терміну очікування рішення заберіть свій паспорт. При позитивній відповіді в нього буде вклеєна віза. Ця віза ставиться до типу національних, тобто юридично не є шенгенською. Тим не менш, вона дає аналогічні можливості для подорожей майже по всій Європі.