Як отримати роботу в Німеччині

Як отримати роботу в Німеччині

Отримати постійну чи тимчасову роботу за кордоном — справа непроста, особливо в тому випадку, якщо справа стосується Німеччини. Німці славляться своєю точністю і акуратністю, тому навіть найменша недбалість при працевлаштуванні може стати фатальною.

Інструкція

  1. Зверніться на один із сайтів, на яких розміщуються оголошення про роботу за кордоном (у тому числі і в Німеччині). Наприклад, на http://job.24ru.com. Однак багато роботодавців, навіть ті, які публікують оголошення російською мовою (по всій видимості, з числа колишніх громадян Росії та країн СНД), вимагають, щоб претенденти в обов’язковому порядку володіли німецькою або хоча б англійською мовою на прийнятному рівні. Справа тут навіть не в тому, що вам може знадобитися для роботи один з цих мов, а тому, що всі бланки документів, які вам доведеться оформити самостійно, можуть бути заповнені лише на німецькою або англійською.
  2. Якщо ви володієте німецькою мовою, хоча б на початковому рівні, зверніться до біржі праці онлайн в Німеччині (http://jobboerse.arbeitsagentur.de, http://jobs.meinestadt.de і пр.) і знайдіть цікавлять вас вакансії.
  3. Закінчете спеціальні мовні курси для виїжджаючих на ПМЖ до Німеччини або бажаючих отримати роботу в цій країні і отримаєте сертифікат про їх закінчення. У тому випадку, якщо ви вже володієте німецькою мовою, здайте спеціальні тести відразу.
  4. За підсумками пошуків зв’яжіться з роботодавцем (або його представником у Німеччині або Росії) і обговоріть умови оформлення трудового договору. Зазвичай найлегше отримати роботу тим, хто виїжджає на ПМП до Німеччини і має сертифікат про закінчення мовних курсів (з результатами тестування), копію якого обов’язково потрібно буде докласти до основного пакету документів. Крім цього, вам знадобляться:

    - Автобіографія німецькою мовою (з фотографією);

    - Завірена копія диплому про закінчення вузу або середньо-спеціального навчального закладу (апостиль);

    - Завірені копії довідок про сімейний стан, наявність дітей і несудимість (апостилі);

    - Завірені копії документів з попереднього місця роботи (апостиль);

    - Завірені копії документів, що засвідчують особу (апостиль).

    Крім того, для роботи з кожної конкретної спеціальності можуть знадобитися і інші апостілізірованние документи.
  5. Вишліть документи роботодавцю листом в з повідомленням (буде потрібно спеціальний конверт формату А4). Зверніть увагу: всі документи підшиваються в певному порядку в спеціальну папочку і тільки потім пересилаються роботодавцю. Деякі роботодавці можуть вам відмовити тільки тому, що документи подані не в тому порядку, або папка при пересиланні трохи пом’ялася.
  6. Якщо роботодавець вирішив укласти з Вами трудовий договір, обов’язково поцікавтеся у нього, чи є у нього дозвіл на найм іноземної робочої сили, і тільки потім підписуйте контракт.
  7. Після підписання контракту направте в консульство Німеччини заявку на отримання робочої візи, яка може оформлятися в термін від декількох днів до декількох тижнів. Роботодавець сам оформить всі інші документи, звернувшись після вашого приїзду до Німеччини в місцеве відділення Arbeitsamt.