Як отримати російське громадянство в Казахстані

Як отримати російське громадянство в Казахстані

4 листопада 2000 в Росії було ратифіковано Угоду між Республікою Білорусь, Республікою Казахстан, Киргизькою Республікою і Російською Федерацією про спрощений порядок набуття громадянства від 26 лютого 1999 р. Для отримання російського громадянства в Казахстані необхідно звернутися в посольство або консульства РФ в даній країні.

Вам знадобиться

Особам старше 18 років:
 1. Заява в 2-х примірниках;
 2. Документ, що підтверджує наявність законного джерела коштів для існування (наприклад, довідка з роботи);
 3. Документ, що підтверджує володіння російською мовою;
 4. Документ, що засвідчує особу;
 5. Свідоцтво про народження;
 6. Паспорт одного з батьків із зазначенням громадянства РФ;
 7. Підтвердження відмови від громадянства Республіки Казахстан;
 8. Паспорт СРСР або посвідчення Особи без громадянства;
 9. Свідоцтво про шлюб / розлучення;
 10. Довідка з місця проживання;
 11. Довідка про те, що людина є Обличчям без громадянства;
 12. Матове фото 3Х4 — 3 шт;
 13. Квитанція про сплату консульського збору.

Інструкція

  1. Заява про набуття громадянства РФ подається особисто заявником, які досягли 18-річного віку. У разі якщо громадянство отримує дитина, заява подається його батьками, або законними представниками. Заява має бути складено російською мовою у двох примірниках.
  2. Перед тим як вирушати в посольство або консульство необхідно зняти копії з усіх документів і завірити їх у нотаріуса російською мовою в одному примірнику. Адреси та телефони посольства і консульств РФ у Казахстані дивіться на офіційному сайті посольства — http://www.rfembassy.kz/contact/.
  3. Після подачі всіх документів відбувається розгляд заяви і прийняття рішення про набуття громадянства РФ. Процес цей у спрощеному порядку здійснюється у строк до 6 місяців. Інформація про просування вашої справи може бути отримана вами по телефону, письмово або при особистому зверненні.
  4. У спрощеному порядку громадянство РФ можуть отримати дорослі (старше 18 років), якщо вони:

     1. Мають хоча б одного з батьків-громадянина РФ, яке проживає на території РФ;

     2. Мають громадянство СРСР, проживають у країнах, що входили до СРСР і є Особами без громадянства;

     3. Мають громадянство країн, що входили до СРСР, і навчалися в РФ (освоїли повну освітню програму).
  5. У спрощеному порядку громадянство РФ отримують діти (до 18 років), якщо:

     1. Один з батьків має громадянство РФ (за заявою цього батька та за згодою другого з батьків, при проживанні дитини на території РФ згода другого з батьків не потрібна);

     2. Єдиний батько має громадянство РФ (за заявою цього батька);

     3. Дитина (недієздатна особа) перебуває під опікою / піклуванням (за заявою опікуна / піклувальника).
  6. Заява може бути відхилено, якщо заявник:

     1. Становить загрозу безпеці РФ;

     2. За п’ять років до дня подання заяви видворяються за межі РФ;

     3. Представив підроблені документи або невірні відомості;

     4. Має зняту судимість на території РФ або за її межами;

     5. Переслідується в кримінальному порядку відповідними органами РФ;

     6. Відбуває покарання у вигляді позбавлення волі (до закінчення строку покарання).

Корисні поради

Виписку з тарифу плату за вчинення консульських дій на території Республіки Казахстан дивіться тут — http://www.rfembassy.kz/cons/konsultarif/.