Як отримати російський паспорт

Як отримати російський паспорт

Російський паспорт — основний документ, що засвідчує особу громадянина на території країни. Якщо ви вже громадянин Російської Федерації, отримання паспорта не забере багато сил і часу. Однак тим, хто не має російського громадянства, доведеться зібрати більш значний пакет документів.

Інструкція

  1. Росіянину отримати внутрішній паспорт просто. Після досягнення 14, 20, а потім 45 років, а також при зміні прізвища, імені, статі та інших особистих даних, потрібно написати заяву, надати фотографії встановленого зразка, принести старий паспорт (якщо це не перше ваше отримання основного документа) та документи, на підставі яких змінюються особисті дані (наприклад, свідоцтво про укладення шлюбу). Не забудьте сплатити держмито та надати співробітникові ФМС квитанцію.
  2. У разі втрати паспорта процедура отримання основного документа стає трохи складніше. Вам потрібно буде написати заяву про втрату паспорта на ім’я начальника територіального підрозділу ФМС, а також стандартне заяву на виготовлення паспорта. Сплатіть штраф, який більше стандартної держмита за розміром, і надайте документи, що підтверджують вашу реєстрацію за місцем проживання, статус військовозобов’язаного, наявність чоловіка, дітей, а також особисті фотографії.
  3. Якщо ви іноземний громадянин або особа без громадянства, зверніться у відділ УФМС по дозвіл на тимчасове проживання. Зареєструвавшись за місцем перебування (тобто оформивши так звану «тимчасову реєстрацію»), ви зможете легально жити і працювати в Росії. Через п’ять років ви зможете подати заявку на отримання посвідки на проживання, в потім і громадянства РФ. Отримати російський паспорт ви зможете лише на підставі громадянства цієї держави.
  4. Спрощена процедура отримання громадянства РФ передбачена для осіб:

    - Перебувають у шлюбі з громадянином РФ не менше трьох років;

    - Що мають дитину, яка є громадянином РФ;

    - Відслужили за контрактом у збройних силах РФ;

    - Народилися на території РРФСР громадяни, нині проживають в республіках колишнього СРСР.

    Для всіх цих категорій осіб є загальна вимога: необхідний документ, що підтверджує їх володіння російською мовою.