Як отримати румунський паспорт

Як отримати румунський паспорт

Румунське громадянство надає його власникам можливість жити і працювати у всіх країнах Євросоюзу, в’їжджати без візи в Аргентину, Мексику, Бразилію, країни Латинської Америки та Південно-Східної Азії і в багато інших.

Вам знадобиться

- Паспорт країни вашого громадянства;
- Посвідчення особи чоловіка, якщо він або вона є громадянином Румунії;
- Акти цивільного стану (свідоцтва про народження та про шлюб);
- Акти цивільного стану родичів, що були громадянами Румунії;
- Акти цивільного стану неповнолітніх дітей;
- Письмову згоду на отримання румунського громадянства дітей, що досягли 14 років;
- Письмова згода подружжя на отримання громадянства неповнолітніми дітьми із зазначенням прописки дітей;
- Довідка про судимість, отримана в країні вашого громадянства;
- Довідка про судимість в Румунії;
- Підтвердження факту румунського громадянства родичів або підтвердження факту їх народження на території, що входила на той момент до складу Румунії;
- Заява про те, чи подавали ви документи в інше офіційне представництво Румунії та чи маєте ви намір прописатися в Румунії або зберегти прописку за її межами;
- Заява, що ви не станете підтримувати акції проти національної безпеки Румунії і не здійснювали подібних акцій у минулому.

Інструкція

  1. Визначте, ставитеся ви до категорії громадян, здатних отримати громадянство Румунії. За існуючими законами таку можливість мають прямі нащадки (до 3 коліна) колишніх громадян Румунії, які народилися або проживали з 1918 по 1940 рік на території Бессарабії. При цьому у них залишається можливість проживати за межами Румунії. Громадянин практично будь-якої країни колишнього СРСР може відновити таким чином румунське громадянство.
  2. Основним документом у цьому випадку є свідоцтво про народження батька, матері, дідусі чи бабусі, які жили на приєднаних до СРСР в 1940 році територіях Румунії та Молдови. Знання румунської мови обов’язковою умовою не є.
  3. Складіть попередню заявку на подачу документів, в якій будуть вказані ваші особисті дані, адресу та відомості про неповнолітніх дітей, якщо вони є. Надішліть її в консульський відділ посольства Румунії. Вам повідомлять час і місце, куди потрібно буде подати документи на придбання громадянства. Список документів великий:

    - Паспорт країни вашого громадянства;

    - Посвідчення особи чоловіка, якщо він або вона є громадянином Румунії;

    - Акти цивільного стану (свідоцтва про народження та про шлюб);

    - Акти цивільного стану родичів, що були громадянами Румунії;

    - Акти цивільного стану неповнолітніх дітей;

    - Письмову згоду на отримання румунського громадянства дітей, що досягли 14 років;

    - Письмова згода подружжя на отримання громадянства неповнолітніми дітьми із зазначенням прописки дітей;

    Всі ці документи будуть завірені в консульському відділі посольства. Також вам будуть потрібні:

    - Довідка про судимість, отримана в країні вашого громадянства;

    - Довідка про судимість в Румунії;

    - Підтвердження факту румунського громадянства родичів або підтвердження факту їх народження на території, що входила на той момент до складу Румунії;

    - Заява про те, чи подавали ви документи в інше офіційне представництво Румунії та чи маєте ви намір прописатися в Румунії або зберегти прописку за її межами;

    - Заява, що ви не станете підтримувати акції проти національної безпеки Румунії і не здійснювали подібних акцій у минулому.

    Два останніх заяви також повинні бути завірені консульством Румунії. Всі документи необхідно буде перевести на румунську мову і завірити нотаріально.
  4. Дочекайтеся відповіді від Міністерства Юстиції Румунії. Після певного часу воно винесе рішення про відновлення для вас румунського громадянства, після чого протягом місяця вас викличуть для прийняття присяги. Далі ви можете отримувати румунські документи.