Як отримати шведське громадянство

Як отримати шведське громадянство

Для того, щоб жити і працювати у Швеції, не потрібно бути громадянином цієї країни. Достатньо мати діючий вид на проживання або громадянство іншої країни Європейського Союзу. Однак громадянство відкриває додаткові можливості для людини — право голосувати, займати ряд державних посад та інші. Так як же отримати шведське громадянство?

Вам знадобиться

- Паспорт;
- Вид на проживання;
- Гроші для сплати мита.

Інструкція

  1. Визначте, ставитеся ви до категорії людей, які мають право отримати шведське громадянство. До таких людей належать діти, усиновлені громадянами Швеції, діти, у яких один з батьків — швед, діти людей, які уклали шлюб зі шведом або шведкою, діти людини, який сам отримав шведське громадянство. На натуралізацію (оформлення громадянства) також мають право люди, які прожили в Швеції п’ять років (чотири роки — для біженців, три роки — для жінок / чоловіків шведських громадян), мають постійний вид на проживання і не здійснювали правопорушень. При цьому необхідно бути інтегрованим у суспільство — працювати чи бути одруженим зі шведським громадянином, знати мову.
  2. Розпочніть підготовку документів для отримання громадянства. Крім паспорта і постійного виду на проживання (PUT) підготуйте папери, що підтверджують право на запит громадянства. Це може бути документ про шлюб з громадянином Швеції, робочий контракт і так далі. Якщо ви подаєте на громадянство разом з дитиною, ви повинні будете надати і його паспорт і посвідку на проживання.
  3. Зверніться особисто в міграційну службу Швеції. Вона знаходиться за адресою

    Medborgarskapsenheten SE-601 70 Norrkoping. Також ви можете надіслати їм документи поштою, для цього попередньо заповніть анкету на отримання громадянства, скачавши її з офіційного сайту міграційної служби Швеції.
  4. Якщо це необхідно у вашому випадку, оплатіть спеціальний державний збір на одержання громадянства.
  5. Дочекайтеся розгляду вашого запиту. Міграційна служба надішле вам підтвердження про це на вашу поштову адресу. Прийняття рішення може зайняти до півтора років.

Зверніть увагу

На час розгляду запиту у вас вилучається оригінал вашого національного паспорта. Якщо він вам необхідний, наприклад, для туристичної поїздки, зверніться до міграційної служби, напишіть спеціальну заяву і вам його на час повернуть.