Як отримати швейцарське громадянство


 

Отримати громадянство Швейцарії мають право люди, які прожили в цій країні необхідний термін або є подружжям швейцарських громадян. Ви можете подати документи самостійно або звернутися за юридичною підтримкою в одне із спеціалізованих агентств.



Вам знадобиться

— паспорт з в’їзною візою;
- Вид на проживання в Швейцарії.

Інструкція

  1. Виберіть спосіб отримання громадянства. У швейцарському законодавстві передбачено два варіанти: в загальному порядку і спрощений. Останній передбачений для отримання громадянства подружжям громадян Швейцарії. Отримати громадянство в звичайному порядку мають право особи, які прожили на території країни не менше 12 років, а також діти іноземних громадян у віці від 10 до 20 років, чий термін перебування в Швейцарії складав не менше 6 років.
  2. Подружжя громадян Швейцарії мають право на спрощену процедуру отримання громадянства. Щоб подати відповідне прохання, вони повинні прожити на території країни 5 років, при цьому три роки перебувати у шлюбі зі швейцарським громадянином. Якщо іноземець натуралізувався в загальному порядку, його чоловік або дружина також має право на пільгове оформлення — п’ять років замість 12.
  3. Діти, що мають хоча б одного з батьків — громадянина Швейцарії, отримують громадянство за правом народження. Якщо ж обоє батьків — іноземці, дитина натурализует на загальних підставах.
  4. Подайте прохання про отримання громадянства в Федеральну службу міграції. На вашу справі буде призначена перевірка. Влада буде з’ясовувати, чи не маєте ви проблеми з законом і не уявляєте небезпеки для країни. Обов’язково перевіряється фінансова спроможність кандидата, ступінь її інтеграції, знання мови, дотримання правил податкового законодавства.
  5. Після подачі прохання ви отримаєте державний дозвіл на отримання громадянства. Однак на цьому бюрократичні процедури не закінчуються. Потрібен окреме згоду з боку місцевих органів управління. Іноді вони висувають власні умови — наприклад, деякі кантони можуть вимагати знання двох, а то й трьох мов — німецької, французької та італійської. Якщо територіальні органи дають добро, претендент отримує дозвіл на отримання громадянства від кантону, в якому він проживає, а пізніше — і від всього місцевого співтовариства.